Ce se întâmplã cu paramedicii SMURD?

Alocarea cotizatiei pentru sustinerea asociatiei Salvital, asociatie în subordinea cãreia functioneazã modulul SMURD în judetul Hunedoara, a dus la noi controverse în rândul consilierilor locali de la Petrosani.  Dupã ce anul  trecut a fost diminuatã cotizatia de la , la 3 lei/cap de locuitor, acum a existat o  propunere ca aceastã cotizatie sã fie de un leu/cap de locuitor. Consilierii locali le solicitã reprezentantilor Asociatiei Salvital un raport de activitate pentru a vedea modul în care sunt cheltuiti banii care ajung în  contul acestei asociatii.
„Data trecutã a fost o adevãratã mineriadã aici ca sã votãm aceastã asociere. Ceea ce mã deranjeazã si îmi pare rãu cã nu mai este în salã dl. director de la spital, pentru cã îi dãdeam o solutie  pentru pierderile de la spital. Prin adresa  de la Salvital pe care o semneazã patru  persoane, ceea ce înseamnã cã au o  structurã destul de  stufoasã, ne cer 3 lei/an/locuitor. Dacã facem împãrtirea 125529 la 3 lei rezultã cã noi în Petrosani  suntem 41 800 de locuitori. Acuma, oricine trece seara prin oras vede câte becuri mai sunt aprinse în apartamente. Si atunci vã solicit ca în loc de  3 lei sã le dãm 1 leu”,  a spus Mihai Barbu, consilier local ALDE Petrosani.
Dorina Nitã, colegã de partid cu Mihai Barbu a tinut sã precizeze cã în cazul în care contributia Consiliului Local va scãdea la un lei, va exista riscul cã asociatia sã nu îsi acopere cheltuielile. În plus, municipalitatea de la Petrosani, prin cotizatia anualã, plãteste salariile celor 9 paramedici care activeazã în capitala Vãii Jiului.
„Dupã cum stiti noi finantãm salariile la 9 paramedici. Anul trecut a fost o discutie, pentru cã noi plãteam 5 lei/ locuitor, dl. Mãrgineanu a spus cã scade la 3 lei/locuitor si discutã cu Consiliul Judetean sã majoreze ei, pentru a acoperi cei 2 lei. Noi stim în fiecare lunã pe ce dãm bani, ei ne trimit un centralizator, un desfãsurãtor al salariilor”, a spus Emilia Popa, director economic în cadrul Primãriei Petrosani.
În cazul în care contributia municipalitãtii de la Petrosani ar scãdea sub suma de 3 lei/cap de locuitor ar exista riscul major ca modulul SMURD de la Petrosani sã se  desfiinteze.
“Subliniez faptul cã din iunie s-ar putea sã nu mai plãtim nimic cã trec la M.A.I. Cei 3 lei/locuitor pe care îi dãm noi nu acoperã în totalitate salariile celor 9 paramedici, restul vine de la Consiliul Judetean”,  a precizat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani.
Alti consilieri au adus în discutie importanta acestui serviciu si de faptul cã de promptitudinea paramedicilor depinde viata pacientilor.
“Ne cramponãm de lucruri care nu ar trebui sã ne intereseze. Contribuim la finantarea unui serviciu de care populatia municipiului are nevoie. Trebuie sã ne gândim la promptitudinea cu care se intervine, nu dureazã mai mult de 2-3 minute si apare la cazuri, nu stãm ca în alte orase câte 2-3 ore dupã o ambulantã. Eu cred cã 3 lei/persoanã nu este mult, puteau sã ne punã sã plãtim la kilometri”,  a spus Marius Rad, consilier local la Petrosani.
“Aceastã discutie ar trebui sã fie un semnal de alarmã pentru cei de la Salvital. În ideea cã anul acesta nu se vor finaliza demersurile, ca acestia sã treacã la M.A.I. s-ar putea ca la anul si noi sã nu mai fim de acord sã dãm aceastã cotizatie si sã ne retragem din asociatie. Mie mi se pare absurd ca doar 5 judete din aceastã tarã sã aibã astfel de asociatii si de foarte multi ani sã rãmânã în aceastã formã si sã nu treacã la ISU. Eu cred cã angajatii de la I.S.U. au salarii mult mai mari decât angajatii Salvital. Nu înteleg de ce acesti oameni sunt tinuti pe o asociatie la disponibilitatea Consiliilor Locale, când puteau de mult sã treacã la ei si sã beneficieze si de salarii mult mai mari si alte beneficii”, a completat Claudiu Cornea,  consilier local.
Cotizatia a fost diminuatã anul trecut, atunci când bugetul municipalitãtii a fost grav afectat de mãsurile impuse de Guvern.  La Petrosani sunt 41.843 de cetãteni, iar municipalitatea asigurã suma de 3 lei pentru fiecare dintre acestia pentru a plãti contributia datoratã Asociatiei Salvital.
Paramedicii SMURD din judetul Hunedoara si alte patru judete din tarã s-ar putea pensiona mai devreme. Acest lucru va fi posibil doar dacã o initiativã legislativã va ajunge lege. Mai multi parlamentari au depus o initiativã legislativã prin care solicitã preluarea paramedicilor SMURD din judetele Hunedoara, Arad, Maramures, Mures si Sibiu de cãtre Inspectoratele Judetene pentru Situatii de Urgentã. Potrivit unui proiect de lege propus de  parlamentari PSD, ALDE, PNL si USR, se propune ca „personalul cu pregãtire paramedicalã în cadrul echipajelor SMURD specializate în acordarea primului ajutor calificat, aflate pe raza judetelor Arad, Hunedoara, Maramures, Mures si Sibiu se preia cu statut de cadru militar de cãtre inspectoratele pentru situatii de urgentã din judetele mentionate”. De asemenea, în proiectul de lege se mai mentioneazã cã o parte din specialistii instruiti în acordarea primului ajutor calificat si implicit în asistentã medicalã de urgentã prespitaliceascã „se preia cu statut de soldat profesionist”.
Cosmin BACIU

Advertisements

3 comentarii la „Ce se întâmplã cu paramedicii SMURD?

 • 27 martie 2019 la 08:23
  Permalink

  bine ca pentru chefuri si tot felul de porcarii aveti bani dar pentru smurd care sunt foarte importanti populatiei nu aveti bani rusinica cred ca multi cetateni ar fi de acord sa plateasca la taxe si impozite 30 lei anual pentru acesti salvatori daca voi imbuibatilor nu sunteti de acord nu i asa dm barbu de la alde ?

 • 27 martie 2019 la 10:54
  Permalink

  Inca o dovada ca Mihai Barbu are creierul cat o aluna si nu prea are ce sa caute in CL Petrosani.

 • 27 martie 2019 la 13:35
  Permalink

  Un serviciu util si important nu poate fi platit cu o suma derizorie fata de cit merita, dar deszapezire care nu prea s-a facut este platita cu sume exorbitante.

  Rusine voua politruci fara minte.

Comentariile sunt închise.