Din joacã, aproape fãrã sã învete, combinând pasiunea cu  ideea de a descoperi noutãti, curiosi si foarte îndrãzneti, nu mai putin de 17 elevi ai Colegiului National Mihai Eminescu s-au calificat la faza nationalã a diverselor olimpiade scolare.
Este o performantã despre care, cei care au ajuns, an de an la ea, ne spun cã e doar o joacã frumoasã, în care cred.
„Eu vãd matematica exact ca pe o stiintã exactã, care nu este subiectivã si care se potriveste  cu personalitatea mea. Pentru rezultatul ãsta? Nu am învãtat aproape deloc. Sincer, spun cã, initial m-am dus la limba românã, dar nu mi s-a potrivit asa bine cã nu sunt o fire expresivã. Am ajuns si la matematicã, dar provocarea mea era limba românã, cã, de fapt, acolo voiam sã ajung la nationalã. Nu am ajuns si s-a fãcut cã am ajuns la matematicã, lucru ce m-a bucurat tare, dar nu mã asteptam”, spune Rares Rosulescu, calificat la faza nasionalã la  olimpiada de matematicã. Si, dacã Rares împacã tenisul cu matematica, pe via limba românã, pe Paul îl gãsim, an de an, la fizicã. Ne-a si spus cã mereu a cãutat, pentru orice, o formulã matematicã, asa încât sã sintetizeze totul, cu o demonstratie din cifre. „Sunt pasionat si asta e cheia. Nu învãt. Asta e cheia. Nu învãt, trebuie doar sã înteleg. Dacã învãt ceva la scoalã si nu stiu demonstratia, nu o folosesc în problemã. Trebuie sã înteleg si sã demonstrez acel lucru, înainte. Nu îmi place partea practicã si am tinut un discurs la Deva, acum câteva luni si am numit cea ce îmi place mie, fizica axiomaticã, bazatã pe axiome, din care urmeazã niste teoreme”, ne-a explicat secretul lui Paul Trofin, olimpic la fizicã, medaliat anul trecut la nationalã.
Si dacã ce doi bãieti au mers pe partea de stiinte exacte, colega lor din clasa a VII-a Gala Jura, a gãsit, calificându-se la faza nationalã la Culturã Civicã, modul de a încuraja masele sã se uneascã si sã protesteze pentru anumite drepturi.
„A trebuit sã fac un proiect prin care sã gãsim o solutie ca sã oprim nerespectarea dreptului la asociere si întrunire pasnicã. Am creat o poveste, concret si am gãsit solutia. Am chemat asociatiile nonguvernamentale, implicând grupul Impact”, a spus Gala Jura, olimpicã Culturã Civicã, iar asta i-a adus, ei si colegei sale cu care face echipã, si calificarea la faza nationalã.
Sunt 17 tineri a cãror perspective de viitor se întrevãd fãrã probleme, chiar de azi. Au fost cei mai buni din judet la mai toate materiile si asta îl face pe directorul liceului sã spunã cã este în topul liceeleor pe judetul Hunedoara.
„Avem rezultate notabile si, dupã cum ati vãzut, numeric, ca si anul trecut, ne situãm în aceiasi zonã. Adicã, dacã anul trecut am avut 16 copii la fazele nationale, acum avem 17. Avem douã echipaje la Culturã Civicã la gimnaziu,  coordonate de doamna Gabriela Socaci si, aici la liceu, elevii care anii precedenti s-au calificat la aceste faze, îsi mentin performanta”, a afirmat si Alexandru Lãutaru, director la Colegiul National Mihai Eminescu Petrosani.
Cristina Stefania,  Roberta Baia, Gala Jura, Maria Stoica, Mãdãlin Mitrofan, Rares  Rosulescu, Sergio Ionasc, Daria Petrescu, Ioana PoroeanuRaisa Maria Bulf, Paul Trofin, Vlad Contesi, Mihaela Alexandra Stamate, Mãdãlina Cîmpean, Octavian Bumbac si Gabriela Cristocea sunt cei de care vom auzi si dupã faza nationalã a olimpiadelor. Unii dintre ei chiar s-au calificat la douã discipline, cum este cazul tânãrului Sergio Ionasc, cel care va merge si la gerografie si la matematicã, însã,  pentru ei totul e luat în joacã si, poate tocmai de aceea, au si performante apreciabile.
Diana Mitrache