Specialistii de la INSEMEX Petrosani reprezintã institutul la cel mai înalt nivel în  domeniul cercetãrii. În perioada 20-22 Martie 2019, la Sala Polivalentã din Cluj-Napoca, s-a desfãsurat unul dintre cele mai importante evenimente din sfera cercetãrii si inovãrii românesti din zona de vest, si anume Salonul International al Cercetãrii Stiintifice, Inovãrii si Inventicii “PRO INVENT”.  Ajuns la cea de-a XVII-a editie, salonul a fost organizat de Universitatea Tehnicã din Cluj–Napoca, sub egida Ministerului Educatiei Nationale si Ministerului Cercetãrii si Inovãrii.
“Institutul National pentru Securitate Minierã si Protectie Explozivã, INCD INSEMEX Petrosani, a participat la acest eveniment cu o serie de  inovatii în domeniul de activitate specific,  toate acestea fiind  recompensate de cãtre juriul salonului cu  5 Diplome de Excelentã, 2 medalii de aur, 2 medalii Pro Invent si Premiul Special al Salonului PRO INVENT 2019”, aratã INSEMEX Petrosani.
Salonul a reunit, si în acest an, universitãti, institute, centre si statiuni de cercetare, firme,  asociatii ale inventatorilor, precum si  inventatori individuali din tarã si din strãinãtate. În cele trei zile de salon, publicul si specialistii au putut vedea peste 350 de inventii din toate  colturile lumii, inventii din toate domeniile de activitate, de la produse agricole, proteze  ortopedice, protectia mediului, securitate industrialã, mecatronicã, industrie alimentarã, si steme de climatizare a habitatului, filtre de aer, la produse cosmetice, mobilier din plãci compozite si multe altele.
Cosmin BACIU