Sumele decontate de unele administratii publice din Valea Jiului par cã acestea au deszãpezit la Polul Nord. Sunt cifre care, la prima vedere, par uriase pentru unele localitãti, iar pentru altele, cifrele sunt mai mici acum, însã, si deszãpezirea a avut de suferit.

Miliarde de lei vechi s-au decontat pentru una dintre cele mai grele ierni de la noi. Vorbim despre sezonul abia încheiat, iar cifrele par uluitoare, în ciuda cantitãtii mari de zãpadã pe care fiecare locuitor al Vãii Jiului a si „lopãtat-o” pe cont propriu, în vremea iernii.
Nu mai putin de 900 de milioane de lei s-au dus la Petrosani, din buget spre contractul cu firma de deszãpezire,  Consiliul Judetean a decontat, în doar douã luni, o sumã de aproape 600.000 de lei, iar dacã la Vulcan nu s-au fãcut calcule încã, asa cum sustine primarul Gheorghe Ile, la Lupeni sau Petrila s-a putut mai ieftin.
Numai la Petrosani, cifrele aratã cã s-au cheltuit, în luna decembrie, 400.920,82 de lei, iar în ianuarie alti 484.212,59 de lei, însã, cei din primãrie spun cã situatia nu este deloc alarmantã si se înscrie în trendul ultimilor ani, cu precizarea cã a nins un pic mai mult. „Suma se justificã prin contractul de concesiune privind delegarea serviciului de deszãpezire si de mentinere a cãilor de acces pe timpul iernii, unde sunt stipulate tarifele pentru fiecare activitate în parte, respectiv, curãtarea zãpezii cu lamã si plug, curãtarea mecanizatã a materialului antiderapant, împrãstiera manualã a materialului derapant, transportul zãpezii. Este un contract de delegare a gestiunii pe o duratã de 4 ani, iar tarifele sunt stabilite prin HCL”, a spus Aron Dumitrescu, sef serviciul din cadrul DPADPP .
Si, dacã cifra parte uriasã la Petrosani, primarul Vasilicã Jurca din Petrila spune cã lui i-a iesit deszãpezirea mai ieftin. Numai pentru sare a dat 83.478,50 de lei, pe nisip a dat 34.272 lei, transportul materialelor a costat alte 19.020 de lei motorina utilajelor 21.182 de lei, iar restul pânã la suma totalã de 243814,34 de lei a fost decontarea serviciilor prestate de Edil Prest Serv, societatea care s-a ocupat de deszãpezire.
Si la Lupeni, primarul Lucian Resmeritã spune cã nu a dat foarte multi bani, suma pe cele 3 luni de iarnã fiind de 158.364 de lei. Si dacã aici iese mai bine, Consiliul Judetean a decontat si el bani în Valea Jiului, sumele fiind la fel de mari. „În comparatie cu ceilalti ani, iarna 2018 – 2019 a fost cea mai grea. Consiliul Judetean, pentru zona Vãii Jiului, pânã la 31 decembrie 2018 a plãtit 600.000 de lei. Nu au venit la decontare lunile ianuarie si februarie. Sigur cã acesti bani s-au dat pe nisip, sare, orele prestate de firmele de deszãpezit.. Este loc de mai bine si nu ascund faptul cã noi ne asteptam sã cheltuim acesti bani, având în vedere cã iarna a fost grea. Acum, când nu mai e zãpadã, ni se par sumele mari, dar când era zãpadã peste tot, eram în stare sã dãm toti banii pe care îi avem, ca lumea sã poatã circula”, a precizat Costel Avram, administrator public al judetului Hunedoara.
Zile în sir am avut blocaje în toate orasele Vãii Jiului, din cauza cantitãtilor uriase de zãpadã cãzute. Nu au circulat nici trenurile si totul era cuprins de un strat de zãpadã de care abia recent am scãpat.
Diana Mitrache