Ani la rând s-a vorbit de turism ca fiind alternativã la minerit. Abia acum, la Lupeni începe sã functioneze acest plan. Straja aduce venituri importante la bugetul local al municipiului Lupeni.  Edilii se gândesc sã transforme toatã localitatea într-una turisticã. Pentru împlinirea acestui deziderat sunt necesare fonduri. Existã posibilitatea accesãrii unor fonduri europene, dar si fonduri guvernamentale.
”Din punctul meu de vedere, statiunea Straja este o perlã nu numai a Vãii Jiului si toti care au fost în Straja s-au simtit foarte bine. Avem pârtii foarte bine întretinute, avem un peisaj deosebit, oameni primitori, avem preturi destul de mici comparativ cu celelalte statiuni din tarã. Noi am încercat sã tinem preturile cât mai jos cu putintã si cred cã în mare parte am reusit. Sunt foarte multi turisti care vin în Straja, cred cã sunt sute de mii, dacã ne gândim cã doar într-o zi de sâmbãtã sunt peste 5.000 de turisti. Acest lucru ne dã sperantã pentru viitor, ne dã sperantã cã poate vom reusi sã avem un oras atât de frumos, atât de bine întretinut, încât sã avem statiunea Lupeni, nu statiunea Straja. Acest lucru ni-l dorim si, împreunã cu Uniunea Europeanã sã gãsim acele axe de finantare specifice Vãii Jiului în acest sens”, a declarat primarul municipiului Lupeni, Lucian Resmeritã.
Municipiul Lupeni este un oras care s-a dezvoltat, în principal, datoritã industriei miniere. Istoria noastrã si viata noastrã de zi cu zi, în ultimele douã secole, au gravitat în jurul mineritului. Acum,  sectorul minier este în restrângere, dar comunitatea localã cautã noi solutii de dezvoltare. Pentru tot mai multi oameni, municipiul Lupeni a devenit sinonim cu turismul de calitate pe care fiecare cautã sã îl construiascã în statiunea turisticã Straja.
Cosmin BACIU