Cum vrea statul român sã reia lucrãrile hidrotehnice de pe Defileul Jiului

Statul român intentioneazã sã reia lucrãrile de constructie a microhidrocentralei de pe Defileul Jiului. Acestea au fost stopate printr-o hotãrâre a instantei, însã aceastã sentintã a provocat nemultumiri.
Lucrãrile hidrotehnice din Defileul Jiului ar putea fi declarate de INTERES PUBLIC MAJOR. Astfel ar putea fi reluate lucrãrile de realizare a microhidrocentralei de pe Defileul Jiului. Este semnalul de alarmã pe care îl trage un senator din judetul Cluj. “Propunere legislativã cu dedicatie pentru distrugerea Parcului National Defileul Jiului si încãlcarea hotãrârilor judecãtoresti definitive, la Senat. Tocmai am iesit din sedinta Comisiei pentru Mediu din Senat, în care, pe ordinea de zi, s-a aflat o propunere legislativã prin care lucrãrile care sunt declarate de interes national sau de interes local ar reprezenta ”lucrãri de interes public major”. Dupã cum a recunoscut si deputatul Elvira Sarapatin (PSD) în timpul discutiilor, adoptarea unei asemenea modificãri legislative ar oferi acoperire pentru Hidroelectrica sã continue lucrãrile la hidrocentralele din Parcul National Defileul Jiului, ale cãror autorizatii de construire au fost anulate definitiv de Curtea de Apel Bucuresti în decembrie 2017”, aratã Mihai Gotiu, senator de Cluj.
Astfel, odatã declarate lucrãri public de interes major s-ar putea relua constructiile care au fost stopate printr-o sentintã judecãtoreascã.
“Practic, ar fi împlinirea unei promisiuni pe care parlamentarii PSD de Hunedoara si Gorj au fãcut-o Hidroelectrica, în timpul discutiilor de anul trecut, cã vor gãsi ”o solutie” ca proiectul ilegal (care presupune bãgarea Jiului pe teavã pe zeci de kilometri si distrugerea Parcului National Defileul Jiului) sã fie finalizat în ciuda deciziei definitive a Justitiei. ”La pachet”, cu o asemenea modificare legislativã s-ar da liber la distrugeri mult mai ample pentru ariile naturale protejate de pe întreg teritoriul României. Culmea e cã atât în punctul de vedere al Guvernului, cât si al Consiliului Legislativ, se aratã destul de clar cã ”interesul public major” e un termen lipsit de previzibilitate, care ar putea fi interpretat discretionar si care intrã în contradictie cu Directivele europene legate de protectia mediului. Practic, prin orice hotãrâre de consiliu local s-ar putea ajunge sã se declare ”un interes public major”.”,mai subliniazã senatorul.
Votul pe raport s-a amânat, însã, cu o sãptãmânã, pentru ca la lucrãrile Comisiei sã fie prezenti si reprezentantii Guvernului. Termenul de adoptare tacitã a propunerii legislative la Senat este 3 aprilie 2019, decizionalã fiind Camera Deputatilor.
La finalizarea proiectului, pe râul Jiu,  dacã vor fi puse vreodatã în functiune,  centralele Dumitra dinspre Petrosani si cea de la Bumbesti-Jiu vor avea o  putere instalatã totalã de 65 MW si un aport energetic de 259 GWh/an. Valoarea totalã a investitiei se ridicã la 230 de milioane de euro, iar acum trebuie conservatã si sunt necesare mai multe avize.
Cosmin BACIU

17 comentarii la „Cum vrea statul român sã reia lucrãrile hidrotehnice de pe Defileul Jiului

 • 21 martie 2019 la 19:56
  Permalink

  Trebuie sa continuie lucrarile ca sunt bani nostri publici !

  Răspunde
  • 22 martie 2019 la 00:20
   Permalink

   Cine v-a bagat in cap prostia asta ???

   Răspunde
 • 21 martie 2019 la 21:14
  Permalink

  trebuie pornita ,nu va luati dupa eco ca nu se distruge nimic, ce a fost sa se distruga s-a distrus deja si oricum termocentralele fac mai mult rau mediului decat hidro

  Răspunde
  • 22 martie 2019 la 00:22
   Permalink

   hiar asa ? Lipsa apei pe zeci de kilometri nu distruge nimic ? Sa nu mai fumati ce fumati acum, ca va dauneaza grav intelectului…asta daca-l aveti, dar se pare ca la d-voastra n-are ce sa distruga fumatul.

   Răspunde
 • 21 martie 2019 la 22:00
  Permalink

  Trebuie o hotarare sa vedem cine sunt judecatorii care au dat asemenea sentinta. Este un cat anti national, impotriva intereselor Romaniei. Trebuie reclamati judecatorii la CSM si inspectia judiciara.
  Nu poti sa vii cu o hotarare facuta din pix si sa arunci sute de milioane de euro. Acei judecatori sunt tradatori. Trebuie ca parlamentul sa le declare urgent de interes major si sa se continue lucrarile. Niste ordinari de judecatori care numai judecatori nu se pot numi au oprit niste lucrari de interes national. Rusine, asta este justitie? Tradatorilor din justitia Romana. Plecati acasa ca incasati salarii de sute de milioane pe luna sa tradati poporul si sa lucrati impotriva lui.

  Răspunde
 • 21 martie 2019 la 22:04
  Permalink

  Trebuie sa iesim sa protestam impotriva celor care au oprit aceste lucrari. Cine doreste oprirea capacitatilor energetice trebuie sa raspunda. Urgent sa se reporneasca lucrarile.

  Răspunde
  • 22 martie 2019 la 10:32
   Permalink

   @Marian
   Nu pot sa cred ca exista indivizi care sustin continuarea lucrarilor ilegale pentru secarea Jiului. Cu cat va platesc mafiotii? Nu va este rusine sa debitati asemenea ineptii? La Belgrad au iesit in strada 5000 de oameni, ca sa protesteze impotriva distrugerii raurilor, iar voi vreti sa protestati pentru distrugerea raurilor?
   @Liviu
   Hotarea definitiva a Curtii de Apel Bucuresti este pe internet, caut-o pe site la NeuerWeg. Scrie si cine sunt judecatorii care nu au dat curs presiuni infractorilor. Mai pune mana pe lege, ca nu doare. Situatia este fix invers decat incerci sa o descrii. In realitate, distrugere apelor este o problema de siguranta nationala. De ce crezi ca petitia pentru salvarea Defileului Jiului se adreseaza si CSAT?

   Răspunde
 • 22 martie 2019 la 13:07
  Permalink

  Nu este vorba de statul roman. Statul roman a respectat pana la urma legea si a oprit crima de mediu cea mai sinistra, secarea Jiului. Cei care fac aceste demersuri sunt infractorii infiltrati in statul roman.

  Răspunde
 • 22 martie 2019 la 13:08
  Permalink

  Cred ca majoritatea (99%) cetatenilor din judetele Hunedoara , Gorj dar si din toata tara doresc continuarea lucrarilor .

  Răspunde
  • 22 martie 2019 la 14:59
   Permalink

   @Maria
   Deci crezi ca 99% dintre romani urasc natura si vor sa se mai arunce 50 de milioane de euro pe doua hidrocentrale in plus, de care nu are nimeni nevoie, sa se saboteze total turismul si sa platim milioane de euro la infringement. Vad ca ai o parere foarte proasta despre romani. Ai fost vreodata in Romania?

   Răspunde
 • 22 martie 2019 la 19:52
  Permalink

  la portile de fier a secat dunarea……ce prostii mai debitati

  Răspunde
 • 22 martie 2019 la 19:59
  Permalink

  @cetatean
  Las-o balta cu manipularea. Oricine stie ca la Portile de Fier este hidrocentrala cu lac de acumulare, nu pe derivatie. Si ne te mai intitula cetatean, daca esti de partea coruptiei, nu de partea societatii civile.

  Răspunde
 • 23 martie 2019 la 13:28
  Permalink

  Romani doresc energie electrica deci sa continuie lucrarile !!!

  Răspunde
 • 23 martie 2019 la 16:08
  Permalink

  Degeaba se agita tsatsa Sarapatin (individa care a spus ca protestatarii din 10 august trebuie amendati), orice lege ar scoate ei, nu pot relua tentativa de secare a Jiului, pentru ca proiectul ilegal a fost sistat pe baza Directivei Habitate, iar directiva este deasupra oricarei legi nationale, scrie clar in Constitutie. Lasati-i pe penali sa se agite degeaba, sa-si dea si mai tare arama pe fata.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.