Putini sunt cei care stiu cã la Petrosani existã, de zeci de ani, o statie meteo. Initial a fost amplasatã undeva în Petrosani Nord, dar acum o gãsim la intrarea în Cartierul Aeroport si de aici aflãm care a fost istoricul ultimilor zeci de ani si chiar si zilele în care a fost cel mai frig sau cel mai cald la noi.
Este un loc în care mai multi oameni lucreazã zi de zi, dau prognoze si fac mãsurãtori. Aparatura este una foarte performantã si aici am gãsit-o pe Dana, cea care ne-a si spus cum stau lucrurile. „La Petrosani, prima statie meteorologicã a fost construitã în anul 1939, undeva în nordul municipiului Petrosani, iar din 1963 este pe strada Independentei, lângã cimitirul din Aeroport, ca reper.  Aici se fac observatii vizuale din orã în orã, mãsurãtori în platforma meteorologicã si toate datele pe care noi le preluãm, se prelucreazã în timp real, pentru analiza stãrii vremii” , ne spune Daniela Sele, sefa Statiei Meteo Petrosani.
Si, pentru cã suntem în preajma Zilei Mondiale a Meteorologiei si anul acesta tema este „Soarele, Pâmântul si Vremea”, am vrut sã aflãm si când a fost cel mai frig sau cel mai cald, aici la noi. „În ultimii 20 de ani, cele mai mari temperaturi au fost de 36,4 C si s-au înregistrat în 24 iulie 2007 si în 25 august 2012, iar cea mai scãzutã temperaturã a fost de – 23,6 C, înregistratã în 25 ianuarie 2006 ”, ne explicã Dana.
În 23 martie este Ziua Mondialã a Meteorologiei, zi în care, pe tot globul sunt celebrati oamenii care fac mãsurãtori si ne aratã cum stãm cu clima. La Petrosani, la statia de aici, am aflat cã începem sã revenim la anii cu 4 anotimpuri si lucrurile nu sunt deloc exagerate, asa cum ni se pare. „Nu s-a mai întâmplat demult sã avem o iarnã ca aceasta care abia a trecut, si când am avut mari precipitatii, dar se pare cã vremea îsi revine la cele 4 anotimpuri pe care le aveam. Anul trecut, însã, am avut în luna iunie, una dintre  cele mai ploioase luni din ultimii 50 de ani, pentru cã s-au înregistrat 250 de litri de precipitatii pe mp”, a arãtat meteorologul Dana Sele.
Si tot de aici am aflat când vine, oficial, primãvara la noi. „Ca si prognozã, se preconizeazã cã primãvara va veni din weekend-ul acesta. Temperaturile vor fi putin mai mari decât cele medii ale acestei luni, dar primãvara îsi intrã curând în drepturi”, a conchis Dana.
Cu o vechime de 135 de ani de existentã institutionalizatã, activitatea de meteorologie desfãsuratã pe teritoriul României s-a diversificat si a evoluat.Valea Jiului face parte din Centrul Meteorologic Regional Oltenia, iar specialistii spun cã aparatura se modernizeazã constant.
Toate mãsurãtorile se fac din oras, din zona Cartierului Aeroport, unde specialistii, ajutati de o statie completã si complexã, transmit datele la nivel national, asa încât, pe harta nationalã sã putem apãrea cu mãsurãtori zilnic.
Diana Mitrache