Studentii din campusul Universitãtii de la Petrosani au aflat cã pot cãdea foarte usor victime ale traficului de  persoane. Fie cã apeleazã la serviciile unei fete, fie cã fetele sunt cele care pot fi cele care sã ajungã sã se prostitueze, studentii sunt o categorie extrem de vulnerabilã.
Tocmai de aceea, cei de la Combaterea Traficului de Persoane au venit în campus si  le-au spus care este scopul acestei campanii ce se desfãsoarã la nivel national. „Agentia Nationalã Împotriva Traficului de Persoane desfãsoarã aceastã campanie în perioada februarie – septembrie 2019, având  mai multi parteneri, iar acum am lansat-o la Petrosani, în rândul studentilor. Aceastã campanie are scopul prevenirii exploatãrii sexuale, a constientizãrii populatiei cu privire la acest fenomen, la faptul cã victimele exploatate sexual trec prin traume si cã bãrbatii pot sã le acorde ajutor, atunci când decid sã nu apeleze la serviciile unei prostituate, pentru cã niciodatã nu vor sti dacã aceastã persoanã este sau nu victimã a traficului de persoane”, a spus Cosmina Maris, inspector de specialitate  Agentia Nationalã Împotriva Traficului de Persoane, Alba Iulia.
Si studentii, mai ales cei care urmeazã scoala într-o tarã ãn care nu sunt rezidenti, au fost primii vizati. În Universitatea din Petrosani învatã mai multi strãini si cei mai multi sunt din Basarabia, asa încât ei au fost primii invitati la discutii. „Sunt reprezentantul studentilor basarabeni si pot sã spun cã am cãpãtat  informatii utile si pentru mine si pentru studenti, deoarece noi ne aflãm într-un stat strãin si, cu aceastã problemã,  se pot confrunta studentii”, a afirmat si Ilie Iucal, student.
Agentia Nationalã Împotriva Traficului de Persoane (A.N.I.T.P.) a lansat campania de  prevenire a traficului de persoane în scopul exploatãrii sexuale, sub genericul DISTRUGE ZIDUL INDIFERENTEI! TRAFICUL DE  PERSOANE POATE FI PREVENIT.
Obiectivele campaniei sunt: cresterea gradului de constientizare în rândul persoanelor vulnerabile cu privire la traficul de fiinte umane, informarea si sensibilizarea populatiei privind implicatiile traficului de persoane, în vederea reducerii cererii din perspectiva exploatãrii  sexuale, cresterea gradului de implicare a  misiunilor diplomatice ale României în informarea cetãtenilor români cu privire la riscurile asociate traficului de persoane, informarea institutiilor si organizatiilor implicate în prevenirea si  combaterea traficului de persoane privind  dimensiunea si formele de manifestare ale acestui fenomen si cresterea implicãrii în activitãtile de prevenire a multiplicatorilor de opinie, în vederea reducerii numãrului de informatii inexacte si ambigue referitoare la unele aspecte ale traficului de persoane transmise publicului.
Diana Mitrache