Rezervele de huilã ar putea ajunge 104 ani

Ministerul Energiei a lansat în dezbatere publicã proiectul “Strategiei Energetice a României 2019-2030, cu perspectiva anului 2050”. Ministerul Energiei, în calitate de elaborator, a anuntat asupra ”elaborãrii proiectului “Strategiei Energetice a României 2019-2030, cu perspectiva anului 2050”, conform Hotãrârii Guvernului privind stabilirea procedurii de realizare a evaluãrii de mediu pentru planuri si programe. Ministerul Energiei a elaborat, în anul 2016, un Proiect de Strategie Energeticã pentru perioada 2016-2030 si orizont de timp 2030-2050. Documentul aratã cã  sectorul cãrbunelui este în continuã restrângere.
“Cãrbunele este resursa energeticã primarã de bazã în componenta mixului energetic, fiind un combustibil strategic în sustinerea securitãtii energetice nationale si regionale. În perioadele meteorologice extreme, cãrbunele stã la baza rezilientei alimentãrii cu energie si a bunei functionãri a Sistemului Energetic National (SEN), acoperind o treime din necesarul de energie  electricã. Resursele de huilã din România cunoscute sunt de 232 mil. tone  [85 mil. tep] din care exploatabile în perimetre concesionate 83 mil. tone [30 mil. tep]. La un consum mediu al rezervelor de 0.3 mil. tep/an gradul de asigurare cu resurse de huila este de 104 ani dar exploatarea acestei resurse energetice primare este conditionatã de fezabilitatea economicã a exploatãrilor„, aratã  documentul.   Viziunea Strategiei Energetice a României este de crestere a sectorului energetic si vizeazã construirea de noi capacitãti, retehnologizarea si  modernizarea capacitãtilor de productie, transport si distributie de energie,  încurajarea cresterii consumului intern în conditii de eficientã energeticã si exportul de energie,  potrivit ministerului. România ar avea nevoie de investitii totale în sectorul energetic între 15 si 30 miliarde euro pentru perioada 2018-2030, cu o estimare centralã de  aproximativ 20 miliarde euro, potrivit strategiei.
Cosmin BACIU

2 comentarii la „Rezervele de huilã ar putea ajunge 104 ani

 • 20 martie 2019 la 19:44
  Permalink

  problema nu e rezerva de huila,,,oricat de mare este…. ne invartim in jurul cozii ca si un caine,,,problema e ca scoaterea unei tone de carbune costa 300 lei dupa care vinzi energie electrica de 150 lei,,,diferenta de 150 lei e pierdere la diverse capitole de plati,,,catre stat , catre furnizori,, catre,,,nici la ora actuala nu sa platit catre casa de pensii contributiile de la anumite mine,,,daca raman oamenii farta contributii de pensie pe anii astia? cine a-si va asuma raspunderea?,, redactie astept un raspuns ferm,,,cine va fi vinovat? si cine va plati contributiile?

  Răspunde
 • 20 martie 2019 la 20:04
  Permalink

  Rezerve de huila sunt dar trebuie investitii la Mina Livezeni si Mina Vulcan !

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.