Pentru cã nu se mai puteau sustine din activiatea de gospodãrire, dupã ce aceasta a fost preluatã la nivelul Vãii Jiului, societatea din subordinea primãriei Petrila a depus un proiect prin care vrea sã facã horticulturã.  În fapt, este vorba despre sere de cãpsuni si un afinar, pe dealul care cândva era folosit pentru sortarea deseurilor  menajere.
Primarul Vasilicã Jurca spune cã are mari sanse si cã proiectul ar urma sã primeascã bani, lucru ce va crea, pe de o parte locuri de muncã noi, iar pe de altã parte, va ajuta societatea Edil Sal Prest sã supravietuiascã.
„Începând cu 15 martie se pot depune proiecte ce au între 60 si 70 de puncte pentru genul acesta de plantatii. Societatea noastrã este pregãtitã si avem 63 de puncte pe acest proiect Este un unicat, pentru cã, pânã acum, nicio  societate a Consiliului Local nu a depus proiecte pe fonduri europene si sper sã luãm banii ca sã înfiintãm acele plantatii de afine si serele pentru cãpsuni”, a spus  Vasilicã Jurca, primarul orasului Petrila. Plantatia va urma sã se întindã pe 10 hectare de pãmânt valoarea proiectului putând sã ajungã pânã la 1,250 milioane de euro. Proiectul de la Petrila ar putea sã atragã aproximativ 900 de mii de euro, bani cu care un deal lãsat nefolosit s-ar transforma într-o adevãratã productie de afine si o serã de cãpsuni si flori, iar oamenii vor avea de lucru. „Înseamnã locuri de muncã, pentru cã existã nevoia de muncitori, chiar si de specialisti. Apoi, va fi profit pentru societatea noastrã si altceva fatã de ce a fost pânã acum. Pânã acum, societatea a trãit pe spinarea Consiliului Local si a primãriei, ci lucrãri si,  de când am preluat  mandatul de primar,  le-am cerut sã aibã o altã viziune, una ca a societãtilor private, ca sã nu stea cu mâna întinsã”, mai spune primarul.
Fostele sere din Petrila au ajuns o ruinã si, în acest moment doar la Petrosani mai sunt sere, dar acestea nu reusesc sã facã fatã provocãrilor actuale.   Sansa ar fi ca aceastã finantare sã vinã la Petrila si investitia sã asigure supravietuirea unei firme care altfel nu ar fi avut nicio sansã, dupã externalizarea  serviciilor de colectare a gunoiului si deszãpezire.
Diana Mitrache