Statul împotriva statului, în Defileul Jiului

Amenajarea hidrotehnicã din Defileul Jiului aduce administratiile judetene si locale din douã judete, în instantã.  Si, dacã la Gorj si Hunedoara au fost actionate în instantã Consiliile Judetene, administratia de la Aninoasa, pe teritoriul cãreia se aflã hidrocentrala din Defileul Jiului, a ajuns la barã pentru cã nu a eliberat o autorizatie. Adicã statul se îndreaptã împotriva statului, pe niste legi care nu pot fi încãlcate.
„Ne-au actionat în judecatã pentru cã nu le-am eliberat autorizatia de constructie. Noi am considerat cã trebuie sã obtinã, mai întâi, avizul de la Protectia Mediului,  pentru a le putea elibera aceastã autorizatie de constructie. Initial, ne-au dat în judecatã la Tribunalul Bucuresti si s-a  strãmutat la Tribunalul Deva”, a spus Ioan Sfia, viceprimarul orasului Aninoasa. Si Consiliul Judetean Hunedoara are de rezolvat un litigiu pentru conservarea acestei investitii.  „Vã pot spune cã investitia, dupã ce este fãcutã 98%, cred cã ar trebui sã functioneze”, a spus Costel Avram, administrator public al judetului Hunedoara.  Hidroelectrica a actionat în instantã, pentru investitia de acolo, administratiile a douã judete, Hunedoara si Gorj, dar cei de la noi se scuzã, spunând cã doar au respectat legea.
„CJ  Hunedoara a primit de la Hidroelectrica o adresã prin care suntem informati cã am fost actionati în instantã fiindcã am fi eliberat un certificat de urbanism si sunt foarte multe avize. Noi am emis acel certificat,  conform legislatiei în vigoare. Stiu cã si Aninoasa si CJ Gorjau fost actionate, ca administratii, în judecate, pentru acel certificat de urbanism, ca lucrãrile sã fie protejate”, mai spune Costel Avram, administrator public al judetului Hunedoara. Amenajarea hidroenergeticã a râului Jiu pe sectorul Livezeni-Bumbesti a fost deja realizatã aproape în totalitate, iar acum totul ar urma sã fie conservat. Asta, pentru cã ecologistii vorbesc despre distrugerea unui râu, într-o zonã protejatã. La finalizarea proiectului, pe râul Jiu,  dacã vor fi puse vreodatã în functiune,  centralele Dumitra dinspre Petrosani si cea de la Bumbesti-Jiu vor avea o  putere instalatã totalã de 65 MW si un aport energetic de 259 GWh/an. Valoarea totalã a investitiei se ridicã la 230 de milioane de euro, iar acum trebuie conservatã si sunt necesare mai multe avize.
Diana Mitrache

Advertisements

12 comentarii la „Statul împotriva statului, în Defileul Jiului

 • 17 martie 2019 la 19:05
  Permalink

  Corect a spus domnul Costel Avram ca investitia trebuie sa functioneze , sunt bani nostri publici .

 • 18 martie 2019 la 06:24
  Permalink

  Ecologistii aceia sunt probabil ONG-urile lu Soros care vor ca Romania sa importe energie de afara. Astea sunt rezultatele justitiei din Romania? Cum poti sa dai o sentiinta impotriva Romaniei? Trebuie ca hidrocentralele sa fie puse in functiune cat mai repede si trasi la raspundere judecatorii care au dat aceea sentinta. Nu se poate asa ceva. Ar trebui ca hidroelectrica sa reclame acei judecatori la CSM si inspectia judiciara. Nu poti sa vii cu sentinte prin care sa distrugi banul tarii.

 • 18 martie 2019 la 09:14
  Permalink

  Ce naiba este de inteles aici ?
  Se distruge o zona naturala fara nici o remuscare, de catre o hainta de indivizi pusi pe capatuiala sub ori ce forma.
  Studii de impact facute fara cap si la misto, constructie fara toate avizele si autorizatiile necesare si multe alte chestii penale care probabil in timp au saiasa la lumina.
  In ori ce alta tara civilizata din Comunitatea Europeana, daca se construia asa ceva intr-o zona naturala protejata, acum multi erau deja in puscarie.
  Deci retineti ! in puscarie nu in libertate.
  Doamne fereste ca aberatia asta de hidrocentrala sa fie pornita vreodata ca,
  in cativa ani toata zona ai va fi complet schimbata, distrusa !
  Asa ne distrugem tara pe bucati, incet, incet, din cauza unor borfasi penali care ne guverneaza, in compania corului de prosti.
  Aici ca sa fim bine intelesi, este vorba de bani ingropati in aparente si furati, carora vor sa li se stearga urma. Asta este singurul interes in afacera asta.
  Si aici este tot un fel de escrocherie prin metoda accidetul, doar ca este transpusa la alt nivel si cu un repertoriu mai bogat.

 • 18 martie 2019 la 12:00
  Permalink

  Corect 100%. Ungaria a inceput lucrarile la o centrala nucleara si trebuie sa aiba clienti. Aceleasi fundati ale domnului Soros au inchis mincrohidrocentrala de la Taia, se lupta sa inchida termocentrala de la Mintia si au calcat la propriu cu o masina de teren un proprietar al unei microhidrocentrale private din zona Hateg. Omul a ramas paralizat pe viata si nimeni nu a patit absolut nimic, asta in conditiile in care omul a fost accidentat de masina de teren pe proprietatea domniei sale.

 • 18 martie 2019 la 13:29
  Permalink

  hidrocentrala trebuie a functioneze urgent este o energie nepoluanta fata de extractia de huila

 • 18 martie 2019 la 14:24
  Permalink

  Daca infractorii isi fac mendrele si reusesc sa incalce decizia definitiva a Curtii de Apel Bucuresti, care a declarat proiectul de secare a Jiului ca fiind ilegal, secarea ultimului rau mare de munte din Romania va fi cea mai absurda si sinistra crima de mediu din Romania contemporana! Nu stiu cum pot sa se mai uite in oglinda cei care-si murdaresc mainile distrugerea Defileului Jiului!

 • 18 martie 2019 la 19:34
  Permalink

  Lucrarile la cele doua hidrocentrale trebuie sa fie finalizate pentru ca nevoia de energie electrica in Romania este mare. Inacceptabil sa devenim importator de energie iar hidrocentralele noastre sa fie
  abandonate.Ce s-ar fi intamplat cu constructia actualelor hidrocentrale inainte de 1989, daca se cautau fel si fel de motive?

 • 18 martie 2019 la 22:48
  Permalink

  De ce in aceasta tara nu se poate respecta legea?? Daca este parc national, adica este „rezervat” pentru protectia naturii, de ce insista atat sa-l distruga?

 • 19 martie 2019 la 07:05
  Permalink

  Sa nu uitam ca Hidroelectrica nu vrea doar sa ne ucida Jiul, dar ne-a ucis deja Jietul, prin cele 6 captari care functioneaza ilegal de decenii, ne fura apa si o duc in Valcea. Nu trebuie doar sa salvam Jiul, ci si sa eliberam Jietul. Trebuie sa scoatem Hidroelectrica afara din Vale. Ne fura apele si nici macar nu ne platesc vreo despagubire!

 • 19 martie 2019 la 08:06
  Permalink

  Sa ne intelegem…Parcul in sine a fost creat in 2005, deci mult dupa ce au inceput lucrarile hidroenergetice. In acest caz avem doua scenarii:
  1. Fie lucrarile nu au impact deoarece au permis pastrarea speciilor si a elementelor pe baza carora aria protejata a fost infiintata si astfel lucrarile pot continua, bineinteles cu aplicarea unor masuri de diminuare a impactului, etc. Exista solutii in acest sens!
  2. Fie este vorba de altceva…au fost chititi sa declare o arie protejata exact acolo unde se deruleaza un proiect major, de interes strategic (energia este parte a strategiei nationala), tocmai ca sa creeze probleme.
  Cumde acolo unde apare o investitie majora, mai ales pe energie „comunitatea civila” sare in sus pana la tavan, se mobilizeaza si beneficiaza de sprijinul „logistic” atat de necesar pentru actiuni in instanta, organizare de proteste, etc.?

 • 19 martie 2019 la 09:17
  Permalink

  Lucrarile respective reprezinta exact opusul a ceea ce se poate face intr-un parc national, iar continuarea lor dupa 2005 are o singura explicatie, coruptia. Parcul national ne protejeaza niste elemente, ca situl Natura 2000, ci natura in intregul ei. Mai puneti mana pe Monitorul Oficial.
  Evident ca au declarat parcul national in cel mai spectaculos loc din Carpati, unde a supravietuit ultimul rau mare de munte. Unde vroiati sa-l declare, pe aratura din Baragan.
  In tara asta ne se vede padurea de copaci. Problema care trebuie sa ne-o punem nu este daca lasam Hidroelectrica sa distruga si Jiul, ci daca o lasam sa tina captive in continuare celelalte rauri. Mediul se exploateaza pe principiul compromisului, nu al exterminarii. Ar trebui sa incepem sa mai daramam din baraje, asa cum se face in tarile care au avut intelepciunea sa invete din greseli. Oricum, aportul hidrocentralelor de pe raurile interioare, in tara secetei, este mult prea mic ca sa justifice masacrul existent.

 • 21 martie 2019 la 07:58
  Permalink

  O tara in care nu se respecta legea nu e o tara normala. Postacii proHidro ar trebui sa se docvumenteze inainte sa posteze, si asa ar afla si de legislatia de mediu europeana pe care Romania ar trebui sa o implementeze, si de ce inseamna infringementul si nu in ultimul rand de ce e important sa protejezi natura. Banii in cauza s-au cheltuit de la bun inceput pe un proiect care nu a tinut seama de nimic, facut in anii 1970, pe alte date hidrologice. Cei care sunt responsabili de tot sunt exact cei care striga acum ca nu au avize de mediu. Cum sa aiba?

Comentariile sunt închise.