Judetul Hunedoara a fost pe lista anchetatorilor care au desfãsurat aproape 100 de perchezitii simultan în mai multe locatii. În urma descinderilor au fost confiscate 15 tone de tutun iar 60 de  persoane au fost duse la audieri.
Anchetatorii au mai ridicat si sumele de 174.200 de lei si 3.000 de euro. De asemenea, au fost descoperite 13 instalatii artizanale de prelucrat tutun si trei cazane de fierbere a tutunului, 20 de instalatii de injectat tutun în tigarete, precum si peste 35.000 de tuburi de tigarete. Potrivit anchetatorilor, în perioada 2017 – 2019, cetãteni bulgari si români ar fi introdus, în mod frecvent, în România, tutun si frunze de tutun, prezentând la punctele de trecere a frontierei documente de însotire a mãrfii cu destinatar societãti comerciale din alte state din Uniunea Europeanã. IGPR aratã cã, în realitate, tutunul nu pãrãsea România, era descãrcat în diferite locatii clandestine din tarã si transportat  ulterior spre locul de prelucrare, fiind comercializat, folosindu-se, de regulã, serviciul de curierat. Tutunul prelucrat ar fi fost promovat la vânzare în mediul online, pe site-urile de comert electronic, unde vânzãtorul s-ar fi prezentat cu date de identificare false, folosind numere de telefon ale unor cartele prepay.
„Activitãtile se desfãsoarã în cinci dosare penale, instrumentate de politistii Directiei de Investigare a Criminalitãtii Economice si Serviciile de Investigare a Criminalitãtii Economice Cãlãrasi, Dâmbovita, Olt si Teleorman, sub supravegherea Parchetelor de pe lângã Judecãtoria Sectorului 2 Bucuresti, Parchetului de pe lângã Judecãtoria Oltenita, Parchetului de pe lângã Judecãtoria Gãesti, Parchetului de pe lângã Judecãtoria Caracal si Parchetului de pe lângã Judecãtoria Alexandria”, se aratã într-un comunicat al IGPR.
Perchezitiile au avut loc pe raza municipiului Bucuresti si a judetelor Dâmbovita, Cãlãrasi, Ilfov, Olt, Dolj, Arges, Arad, Bihor, Ialomita, Ilfov, Botosani, Buzãu, Cluj, Constanta, Covasna, Gorj, Hunedoara, Sibiu, Timis, Prahova, Tulcea si Vâlcea.
Maximilian Gânju