Profesorul George Litraczeck nu mai este. Anuntul a fost facut astazi la prânz de Raed Arafat, care a scris la ora prânzului ca „Profesorul Litarczek a fost dintre primii care au sprijinit dezvoltarea medicinii de urgenta in Romania. Alaturi de Prof. Mircea Chiroeanu, au dat dovada de viziune si au facut mult ca eforturile dezvoltarii medicinii de urgenta, a SMURD, si a unitatilor de primiri urgente sa fie incununate cu succes. Medicina romaneasca a pierdut unul dintre cei mai valorosi oameni pe care le-a avut pana acum!”.
Este o veste trista, profesorul fiind petrosanean, iar echipa noastra l-a intervievat de mai multe ori de-a lungul ultimilor ani.
Ne-a vorbit, de fiecare data, despre dragostea sa pentru Parâng, a zburat cu parapanta si ne-a dat mereu lectii de viata.
Membru de onoare al Academiei Române, membru al Academiei de Stiinte Medicale, al Acadeiei Oamenilor de Stiinta si presedintele Societatii Române de Anestezie si Terapie Intensiva, cetarean american, de origine germana, profesorul dr. George Litarczek se retrasese, de ani buni, la Petrosani, intr-un bloc turn din care, asa cum ne-a marturisit, vedea orizontul, muntii si ne-a ivitat si pe noi sa ii savuram privelistea… Ar fi putut sa locuiasca oriunde in lume, insa, aici e locul in care se retrasese sa isi scrie memoriile, ori ultimele carti de studii. Când l-am intrebat de ce? A zis sa aruncam o privire pe geam si sa ne uitam in jur.
Era cetatean de onoare al municipiului Petrosani si un extraordinar medic, fiind numit parintele anesteziei in lume.
Dumnezeu sa il ierte!