Premierul României si ministrul Energiei trebuie sã îsi exprime punctul de vedere despre minele Lupeni si Lonea

Premierul României, Viorica Dãncilã, si ministrul Energiei, Anton Anton, trebuie sã îsi exprime un punct de vedere cu privire la continuarea activitãtii miniere la minele Lupeni si Lonea din cadrul Complexului Energetic Hunedoara.
Senatorul PSD, Cristian Resmeritã, vrea sã afle mai multe detalii din partea celor doi  oficiali cu privire la cele douã unitãti miniere. Minele Lupeni si Lonea continuã sã functioneze. Conform întelegerilor dintre statul român si Comisia Europeanã, activitatea de productie ar fi trebuit sã înceteze la data de 31 decembrie 2018, însã în baza unor studii realizate de INSEMEX si firma polonezã GIG s-a decis continuarea extractiei de cãrbune.  În fapt este vorba de o ocolire a normativelor europene. Oficialii  statului român sustin cã activitatea la cele douã unitãti miniere se face cu epuizarea rezervelor deschise, nefiind vorba de o continuare efectivã a extractiei de cãrbune.
“Urmare a prezentãrii concluziilor studiului Glowny Instytut Gornictwa din Polonia în cadrul sedintei Consiliului Tehnico – Economic al societãtii  din data de 25.02.2019, în prezenta reprezentantilor institutului polonez, ai reprezentantilor INSEMEX Petrosani, ai proiectantului SC Universal Cerc Proiect SRL, ai  specialistilor din cadrul societãtii, au fost  confirmate în totalitate concluziile anterioare formulate de cadrele tehnice ale Universitãtii din Petrosani si de  specialistii INSEMEX Petrosani. Mai mult, expertiza efectuatã de cãtre expertii  internationali, atrage atentia, cã la data depunerii studiului, riscul legat de acumulãrile de gaz metan, de fenomenele de autoaprindere, de  acumulãrile de apã, se situeazã în zona de alertã cu un grad ridicat de pericol, ce impune diminuarea si gestionarea acestora cu prioritate. Expertii polonezi plaseazã  actualul program de închidere într-o zonã de largã insecuritate si recomandã reconsiderarea de urgentã a acestuia, orice întârziere în acest sens, atrãgând consecinte greu de cuantificat”, arãta CEH.
Din sinteza concluziilor prezentate de expertii polonezi în cadrul sedintei Consiliului Tehnico – Economic, s-a desprins necesitatea imperativã a extragerii rezervelor de cãrbune deschise  precum si a celor pregãtite, aflate în zona de influentã a riscurilor, de la cele douã exploatãri miniere aflate în program de închidere, atrãgându–se în mod specific atentia cã fenomenele de  acumulare a gazului cu consecinta autoaprinderii si a exploziilor se manifestã într-un ritm alert, datoritã naturii zãcãmântului carbonifer specific bazinului carbonifer din Valea Jiului.
“Trebuie observat cã, de la data primelor semnale relevate de specialistii S CEH SA, certificate ulterior si de cãtre reprezentantii Universitãtii din Petrosani si ai INSEMEX Petrosani, astãzi avem confirmare din partea unui institut acreditat international si agreat de Comisia Europeanã, care vine si  sustine fãrã echivoc cã scenariul ,,nicio  actiune” nu intrã în discutie pentru programul de închidere a celor douã exploatãri miniere aflate sub incidenta unui risc însemnat. Pentru diminuarea si înlãturarea pericolului, se recomandã extragerea cantitãtilor de cãrbune din rezervele deschise si pregãtite într-un interval de timp care sã  corespundã gravitãtii si amplorii riscurilor, perioada apreciatã de specialistii polonezi ca fiind optimã situându-se între 4 si 6 ani”, mai subliniau cei de la Complexul Energetic Hunedoara.
Cosmin BACIU

5 comentarii la „Premierul României si ministrul Energiei trebuie sã îsi exprime punctul de vedere despre minele Lupeni si Lonea

 • 14 martie 2019 la 19:17
  Permalink

  Vrem investitii la Mina Livezeni si Mina Vulcan !

  Răspunde
 • 14 martie 2019 la 19:56
  Permalink

  nici o problema,,,,,mai sunt bani la bugetul statului

  Răspunde
  • 14 martie 2019 la 21:59
   Permalink

   Da,il si baga in seama premierul si ministrul energiei pe mascariciul si pe mincinosul asta! Deja au facut pe ei cand au citit in cronica vj ce le-a cerut pinochio!

   Răspunde
 • 22 martie 2019 la 07:14
  Permalink

  din punctul meu de vedere , zise vio dancila , mi-am pierdut hartia . si daca nu am ce sa citesc….tac !

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.