Conducerea Consiliului Judetean (CJ) Hunedoara a dispus miercuri, în urma unei vizite de lucru, mãsuri urgente pentru consolidarea portiunilor de drum afectate de fenomenele naturale si de îndepãrtare a  resturilor vegetale din albia pârâului de pe Valea Albã.
Pentru cã anotimpul rece se încheie în curând si la Sarmizegetusa Regia, iar turistii îsi vor face aparitia în scurt timp, conducerea CJ Hunedoara, institutie care administreazã situl arheologic a convocat o întâlnire de lucru în teren pentru a stabili concret mãsurile urgente care se impun pentru a asigura un acces sigur spre monumentul UNESCO.
La întâlnirea convocatã de presedintele CJ Hunedoara, Mircea-Flaviu Bobora, si administratorul  public, Costel Avram, au participat responsabili din institutie (arhitect sef, Directia Tehnicã, Serviciul Investitii, Serviciul Achizitii), reprezentanti ai Directiei Silvice, ai Primãriei comunei Orãstioara de Sus si ai Serviciului Public de Administrare a Monumentelor Istorice.
„Am stabilit mãsuri ca, în luna martie si în prima sãptãmânã a lunii aprilie sã fie rezolvate situatiile care sã ducã la posibilitatea de a parca inclusiv autocare în zona amenajatã, de a îmbunãtãti curgerea apei prin albie prin îndepãrtarea resturilor vegetale si de a face o lucrare cu arocamente în prima fazã, iar în faza urmãtoare de a executa si ziduri de sprijin în asa fel încât Sarmizgetusa Regia sã poatã fi vizitatã în sigurantã de turisti”, a declarat presedintele CJ Hunedoara, Mircea-Flaviu Bobora. La rândul sãu, administratorul  public al judetului Hunedoara spune cã monumentul UNESCO din  Muntii Orãstiei administrat de CJ Hunedoara va deveni prioritatea zero a acestei institutii.
„Eu cred cã nu trebuia sã se ajungã aici dar, având în vedere faptul cã deja primãvara bate la poartã, iar numãrul turistilor va creste de la o sãptãmânã la alta, împreunã cu presedintele Consiliului Judetean am luat mãsuri urgente. Trebuie sã facem tot ce ne stã în putintã pentru rezolvarea acelei portiuni de drum care a fost afectatã de inundatiile de anul trecut si, în acelasi timp, curãtirea rigolelor. De acum înainte, Sarmizegetusa Regia va fi prioritatea zero a Consiliului Judetean Hunedoara, pentru cã este simbolul judetului si leagãnul poporului român”, a declarat administratorul public, Costel Avram. Cetatea dacicã Sarmizegetusa Regia este administratã de CJ Hunedoara din anul 2013 când a fost preluatã, prin Hotãrâre de Guvern de la Ministerul Culturii. În 2018, numãrul turistilor care au vizitat situl arheologic s-a ridicat la 65.000.