La munte nu e ca la mare si vacantele sunt prea scurte, spun cei care organizeazã tabere si au investit în statiunile de munte din Valea Jiului. Ei cer cã vacanta dintre semestrul I si al II-lea sã rãmânã la fel, pentru cã, pe de o parte, e în avantajul sãnãtãtii copiilor, dar si pentru cã e nedrept de putin timpul iarna, ca sã ajungi la munte. Si, sub genericul „Nu desfiintati vacanta din Februarie! Copiii vor sã schieze”, au lansat un protest în munte.
„Nu avem decât douã vacante scurte. Cea din decembrie si cea dintre semestre. Avem maxim 20 de zile în care putem sã zicem cã suntem ajutati de vacante. Pe când cei care au investitii pe litoral, au 3 luni de zile, plus 1 mai, plus altele mai toamna, când se mai dã câte o vacantã”, a spus Emil Pãrãu, investitor în turism, de la Straja. Investitorii în turismul de iarnã spun cã doar aceastã vacantã îi poate aduce pe profit. „Încasãrile din timpul vacantei de iarnã sunt mai mari decât cele din timpul Revelionului, pentru cã sunt 9 zile efectiv si vreau sã vã spun cã, indiferent de locul din tarã, fie cã e un teleschi la Borsec, sau în Sinaia, toate statiunile sunt pline în vacanta de iarnã. Încã din octombrie se fac rezervãrile, pentru cã pãrintii stiau sã îsi planifice concediul”, aratã Emil Pãrãu. Sunt tabere în Straja, de la cele de nutritie, pânã la cele în care copiii învatã sã schieze, sau sã se dea cu snowboard-ul, iar aceasta ar fi alternativa la jocul pe calculator si, implicit, o sansã la sãnãtatea si dezvoltarea noii generatii de copii, prea absorbiti de viata virtualã. „Cel mai benefic era pentru copii. Asta pentru cã numai în Straja, organizat, au fost 10.080 de copii în tabere. Sunt 4 tabere, fiecare cu peste 200 de copii din Arad, Timisoara si apoi câti pãrinti au venit în concedii si au învãtat copiii sã schieze cu monitorii. Deci, dacã stãm sã ne gândim, doar la Straja, peste 2.000 de copii au învãtat în aceastã vacantã sã schieze. Si, din punct de vedere economic, ce ar fi sã nu mai încãlzim, în luna februarie, toate scolile timp de 9 zile”, a conchis Emil Pãrãu.
Anul acesta scolar, vacanta de iarnã a fost, pentru prima datã, din 20 decembrie, pânã în 15 ianuarie, iar apoi încã o sãptãmânã între semestre si, pentru cã multi au spus cã e prea mult, anul viitor structurã este modificatã. Elevii, în anul scolar 2019 -2020 nu vor mai avea vacanta dintre semestre, lucru care îi nemultumeste pe agentii din turism si investitorii din munte, care cer public sprijin în acest sens.
Diana Mitrache