Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului, Geoparc International UNESCO administrat de Universitatea din Bucuresti, a participat la cel mai important eveniment de turism din lume – ITB Berlin, derulat în perioada 6 – 10 martie 2019, în Germania.
Reteaua Geoparcurilor Internationale UNESCO continuã traditia participãrii la ITB. În acest an, Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului a avut sansa sã-si prezinte propria ofertã de geoturism si geoprodusele realizate împreunã cu partenerii din cadrul proiectului Interreg Danube GeoTour. Vizitatorii prezenti la stand au putut afla informatii despre casele si dinostopurile realizate pe teritoriul Geoparcului, despre Destinatia de Ecoturism Tara Hategului – Retezat, iar cei interesati au avut ocazia sã deguste câteva dintre produsele locale realizate de partenerii Geoparcului – Asociatia Femeilor din Sântãmãria Orlea si Asociatia Drag de Hateg.
Pe tot parcursul târgului, reprezentantii geoparcurilor au sustinut demonstratii, prezentãri de produse, programe si proiecte specifice geoparcurilor, o conferintã de presã si mai ales întâlniri cu experti internationali, tur-operatori, politicieni, profesori si studenti din întreaga lume.
”Geoparcurile nu sunt doar o etichetã, ele obtin rezultate reale în ceea ce priveste cresterea economicã, ocuparea fortei de muncã si coeziune socialã prin dezvoltarea geoturismului. Rezultatele obtinute de geoparcuri sunt importante nu doar pentru administratorii lor, ci si pentru localnici, pentru comunitãtile locale care trãiesc în aceste teritorii si pentru care conservarea si protejarea patrimoniului natural si cultural nu reprezintã o barierã, ci un instrument de dezvoltare localã”, considerã Nickolas Zouros, presedintele Retelei Globale a Geoparcurilor, prezent la evenimentul de deschidere al târgului.
Marie Luise Frey, directorul Centrului de Vizitare al sitului UNESCO Messel Pit, din Germania, cea care a propus pentru prima datã termenii de geoparc si geoturism, cofondatoare a Retelei Geoparcurilor Internationale, apreciazã importanta prezentei geoparcurilor UNESCO la acest eveniment de marcã în domeniul turismului.
”Particip de multi ani la diverse târguri internationale de turism, dar consider cã ITB este cel mai important si cu cel mai mare impact. Anual sunt aproximativ 10.000 de expozanti din peste 180 de tãri si regiuni, experti, lideri politici, jurnalisti, influenceri si aproape douã sute de mii de vizitatori. Prezenta noastrã aici, în numele Retelei Internationale si a teritoriilor geoparcurilor, este cel mai clar semnal cã geoparcurile conteazã în lumea turismului responsabil la nivel global”, a precizat Marie Luise Frey.
”Pentru mine, participarea la ITB a fost o foarte bunã oportunitate de a prezenta rezultatele parteneriatului dintre Universitatea din Bucuresti si comunitãtile din Tara Hategului, de a crea noi legãturi cu experti, tur-operatori, profesori si studenti din întreaga lume. De asemenea, a fost dovada cã geoparcul nostru este un membru puternic în marea familie a geoparcurilor. Concluzia este una singurã – dacã nu participi la ITB, nu existi în lumea turismului global”, a afirmat Alexandru Andrãsanu, directorul Geoparcului Dinozaurilor Tara Hategului, prezent la ITB Berlin Târgul International de Turism de la Berlin a fost si o bunã ocazie de prezentare a brosurii si a filmului ”Discover the Danube GeoTour”, de promovare a geoparcurilor din Regiunea Dunãrii si de afirmare a parteneriatului la nivel regional si international.
Proiectul Interreg Danube GeoTour are ca principal scop, transformat într-o realã provocare, ”Punerea în valoare a patrimoniului geologic pentru dezvoltarea turismului sustenabil si inovator în geoparcurile din tãrile dunãrene”. Proiectul va contribui la consolidarea cooperãrii dintre regiunile si geoparcurile din tãrile aflate de-a lungul Dunãrii si la dezvoltarea unor produse turistice inovatoare ce vor fi valorificate în baza unei strategii comune de promovare. Schimburile de experientã, testarea geoproduselor, noile abordãri în interpretare contribuie la o mai bunã implicare a comunitãtilor locale în activitãtile geoparcurilor si la valorificarea durabilã a valorilor UNESCO din teritoriile partenere.
Acest proiect international a fost initiat de Geoparcul UNESCO Idrija din Slovenia, prin Heritage Centre Idrija si reuneste 11 parteneri din 10 tãri (Slovenia, Ungaria, Austria, Croatia, Cehia, România, Slovacia, Finlanda, Portugalia si Franta) reunind geoparcuri, parcuri naturale si universitãti din tãrile dunãrene dar si din Reteaua Europeanã a Geoparcurilor. De asemenea, Danube GeoTour se bucurã de sprijinul Retelei Globale a Geoparcurilor, partener în proiect. Proiectul beneficiazã de co-finantare (ERDF, IPA) prin Programul european transnational Dunãrea (Interreg – Danube Transnational Programme). Mai multe detalii despre acest proiect sunt disponibile pe: www.interreg-danube.eu/danube-geotour .
Adina Popa