Cristina Deac este incredibil de frumoasã, iar frumusetea ei vine din modestie, din curaj, din perseverentã, din optimism si din incredibila lectie de viatã pe care ne-o dã din scaunul cu rotile.
Avea doar 17 ani când o operatie nereusitã la coloanã, a aruncat-o, mai întâi pe un pat de spital, iar apoi, în depresie si, pe viatã într-un scaun rulant! A stat cu mama ei în spital, lipitã de saltea, 6 luni si spune cã n-a vrut sã audã de scaunul cu rotile! Spunea cã nu se poate sã intri în spital pe picioare si sã iesi dus pe brate de altii sau dependent de cãrucior.
Apoi s-a ridicat, a avut sansa unor cursuri unde a învãtat cum sã fie independentã, cum sã se nascã a doua oarã, de data asta nu din pântecul mamei sale, din propria vointã, sete de viatã si optimism! Astãzi, Cristina Deac este singura tenismenã din Campionatul National Paralimpic si face ceva ce nici antrenorul ei nu poate: performantã din scaunul cu rotile! Mai mult, a devenit model în cadrul galei Atipic Beauty, s-a cãsãtorit si îsi doreste sã fie mamã, dovedindu-ne cã nicio tragedie nu te poate pune la pãmânt, dacã nu te lasi înfrânt! S-a apucat mai serios de tenis în urmã cu trei ani, iar de un an încoace, se antreneazã pentru performantã.
Asa a ajuns, în numai câteva luni, pe locul 106 ITF, la dublu. Recent, la Madrid, a jucat finala la dublu si a câstigat.
“Ti-am luat picioarele, dar ti-am dat aripi!”, pare sã-i fi spus Dumnezeu Cristinei. Aripi ale curajului si-ale bucuriei de-a fi viu, de-a renaste din cenusa deznãdejdii, devenind nu doar un om împlinit, ci si un model pentru cei din jur!
În fata Cristinei Deac nu mai îndrãznesti sã te vãicãresti, iar problemele tale devin, dintr-o datã, foarte, foarte mici! Povesteste dezinvolt si curat, e o plãcere sã o cunosti, sã o auzi, sã primesti, de la Cristina o minge la fileu! O minge numitã “lectie de viatã”!
Tocmai de aceea vã invitãm sâmbãtã, la ora 11.00, în centrul Devei, în fata Casei de Culturã, pentru a o (re)cunoaste, pentru a-i oferi un buchet de flori din inima mult asteptatei Primãveri si pentru a-i multumi Cristinei pentru Primãvara pe care povestea ei o aduce în inimile noastre!
Dan Terteci