Aproape toate primãriile din Valea Jiului nu si-au achitat facturile la gunoi, iar asta a adus la masa discutiilor primarii, cu reprezentantii Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitarã (ADI) Deseuri si cei de la Supercom, firma care a tãiat facturile.
Unul dintre cei mai vehementi a fost primarul din Lupeni, care considerã cã e taxat incorect.
„Nu este posibil sã fim taxati de douã ori! În acest moment, primãriile din Valea Jiului sunt taxate de douã ori. O datã pe persoanã, adicã numãrul total al populatiei, din statistici, iar a doua oarã, pe cantitate. Nu este normal acest lucru”, a ripostat Lucian Resmeritã, primarul municipiului Lupeni.  La rândul lor, primarii din restul localitãtilor au rãbufnit în ideea în care taxarea se face pe un numãr mult prea mare de oameni, în conditiile în care închiderea ultimelor mine îi face pe tot mai multi sã plece.
S-a gresit în caietul de sarcini, spun edilii, ori poate s-a mizat pe cifre mai mari, estimãrile fiind fãcute pe un maxim care nu mai poate fi acum atins. „În caietul de sarcini spune cã trebuie sã fim taxati pe tonã, dar fiind fãcut caietul de sarcini sub un anumit aspect, dã posibilitatea la interpretarea potrivit cãreia s-ar putea taxa pe o variantã, sau alta, dar nicidecum pe ambele. Nu pot fi de acord sã fiu facturat de douã ori si nici ca sã fiu facturat pe numãrul de 26.000 de locuitori în Lupeni, cã nu mai existã atâtia. Cifra realã este cea de la impozite si taxe si poate mai sunt 100 , ori 500 de oameni nu intrã în calcul, dar avem echipe de control care îi verificã si îi identificã pe cei fãrã contracte”, a mai spus Resmeritã.
Problema gestionãrii deseurilor încã nu a fost rezolvatã. Primarii din Valea Jiului au rezervat douã zile de discutii cu reprezentantii societãtii Supercom si cu membrii ADI Deseuri. Urmeazã sã se stabileascã exact cum vor proceda, pentru ca firma sã înceapã efectiv colectarea selectivã.  În plus, primarii din toatã Valea Jiului au fost de acord cã nu vor plãti taxe în functie de numãrul oamenilor din statisticile vechi, ci cer sã se factureze cantitatea de deseuri ce pleacã la deponeul ecologic de la Bârcea.
Diana Mitrache