Au copiii plecati în strãinãtate, iar de câte ori au avut ocazia sã cãlãtoreascã la ei, ori în vacante, si-au dat seama cã au un hadicap legat de bariera lingvisticã.  Au prins curaj si au venit la cursurile oferite gratuit de primãria din Petrosani, iar acum se declarã mai mult decât multumiti.
„La început mi s-a pãrut foarte greu. Am zis cã nu o sã fiu în stare sã zic nici Bunã ziua. Si asa, încet-încet, am mai prins. Toatã lumea stie si am vrut sã stiu si eu”, ne-a spus o doamnã, iar o alta care a recunoscut cã fiul sãu o duce des în SUA unde este stabilit, a spus cã aceste cursuri i-au deschis un nou  orizont:„Ideea este foarte bunã, numai cã e mai dificil la vârsta noastrã. Nefãcând englezã, ce am mai spicuit pe afarã. Am un bãiat plecat în SUA si vizitele acolo m-au ajutat mult”.
„Mie mi-a fost nu greu, dar nici usor. Am douã fete si amândouã mi-au zis sã învãt un pic de englezã ca sã mã descurc. Am tot amânat, mi-au luat cãrti, degeaba! Îmi opreau sutitrarea sã învãt la filme, nu a mers! Acum, de când am venit la curs, am altã încredere în mine si e cu totul altceva”, a spus o altã  cursantã.
„Pentru mine, oportunitatea asta de a-mi perfectiona vorbirea în englezã a fost extraordinarã. Dar si mai mult,  mã bucur cã aici mi-am gãsit noi prieteni si o felicit pe profesoara noastrã Oana, care ne-a apropiat din prima pe noi, pe toti. Au dispãrut diferentele de sex, vârstã si ne-am simtit foarte bine”, a spus unul dintre cursantii care a venit cu gândul sã devinã mai bun. Oana este cea care a cãutat, cu un talent didactic desãvârsit, sã le lumineze acest drum unor oameni care aveau mici sau mai mari probleme cu limba englezã. La finalul celui de al doilea curs, ca profesoarã, Oana s-a arãtat total multumitã.
„Am avut o grupã foarte fainã, cu oameni grozavi, motivati. Erau timorati la început, dar si-au dat drumul si, cum spunea unul dintre cursanti, au legat si prietenii si e foarte frumos. E clar  cã ne vom revedea cu drag si, din ceea ce am încercat eu sã le predau, o micã parte le va fi de ajutor”, ne-a mãrturisit Oana Stanciu, teacher. Ideea de a le preda seniorilor limba englezã a venit de la ei, iar primarul Tiberiu Iacob Ridzi promite, acum, la finalul celui de al doilea curs de englezã, cã va face unul si pentru alfabetizarea în calculator. „Sper sã vã fie de mare folos acest curs si nu am uitat de promisiunea pe care am fãcut pentru alfabetizarea în  telefoanele mobile si calculator. Încã nu avem un lector, dar sper sã gãsim în cel mai scurt timp si sã facem, ca si cu engleza, un curs de initiere pe telefoanele mobile”, le-a zis, în ziua când le-a înmânat diplomele de absolvire a cursurilor, Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani.
Cursurile de limba englezã s-au desfãsurat la sediul unde este deschis Clubul Pensionarilor din zona Petrosani Nord si a avut un real succes si la editia a doua, semn cã oamenii sunt dornici sã nu rãmânã în urmã nici în acest sens.
Diana Mitrache