Universitatea din Petrosani înfiinteazã o nouã specializare la Deva: Administratie Publicã. Învãtãmântul superior din Petrosani ajunge cu ramificatiile la Deva.  Universitatea din Petrosani îsi diversificã oferta în resedinta judetului. Un nou program de studii universitare de licentã va functiona în municipiul Deva, începând cu anul universitar 2019-2020. Universitatea din Petrosani are în vederea înfiintarea, în cadrul Centrului de Învãtãmânt de la Deva, a unei noi specializãri – Administratie Publicã, învãtãmânt de zi.
În acest sens, reprezentanti ai Universitãtii din Petrosani si ai ARACIS (Agentia Românã de Asigurare a Calitãtii în Învãtãmântul Superior) s-au întâlnit, joi, 7 martie 2019, cu Primarul Municipiului Deva, Nicolae-Florin Oancea, pentru a vedea deschiderea municipalitãtii pentru acest program de studii, având în vedere cã administratia localã este prima beneficiarã a viitori absolventilor de Administratie Publicã.
În cadrul întâlnirii, primarul Nicolae-Florin Oancea a subliniat, încã o datã, importanta  existentei institutiilor de învãtãmânt superior în comunitãtile mici, asemeni Devei – acestea fiind o sansã mai ales pentru tinerii care vor sã-si continue studiile, dar nu au sustinere financiarã pentru a se înscrie în marile centre universitare din tarã.
Pe de altã parte, învãtãmântul universitar este esential în dezvoltarea comunitãtii, din toate punctele de vedere. Orasele mici care reusesc sã atragã cât mai multe universitãti au doar de câstigat. Noul program de studiu urmãreste pregãtirea absolventilor capabili sã asigure o corelare cât mai bunã  a problemelor administrative cu cele ale comunitãtilor locale si  sã-si formeze competente variante în domeniul administratiei publice.
În prezent, la Deva functioneazã filiale si centre de învãtãmânt ale mai multor institutii de învãtãmânt superior din România – Academia de Studii Economice din Bucuresti, Universitatea de Medicinã si Farmacie ”Victor Babes” din Timisoara si Universitatea din Petrosani, al cãrei centru de învãtãmânt functioneazã de 17 ani în resedinta judetului.
Cosmin BACIU