Au rãmas fãrã activitatea de colectare a gunoiului menajer, nu s-au mai putut ocupa nici de deszãpezire, dar acum sunt pe cale sã obtinã o finantare europeanã care sã revigoreze activitatea unei societãti care  altfel ar fi extrem de afectatã.
Vorbim despre Edil Prest Serv din Petrila, care într-o sãptãmânã ar putea semna pentru un grant european care sã le permitã sã realizeze sere de flori si mai apoi un afinar pe care sã îl exploateze în favoarea lor. „Va începe cea de a doua parte a sesiunii de depunere de proiecte, acum din 16 martie, unde vor intra proiectele cu punctaj de peste 60. Am reusit, în mare parte, sã creionãm proiectul si ne încadrãm cu 63 de puncte si, dupã 16 martie, ne vom înscrie cu proiectul pentru sere si plantatie de afini, pe 10 ha, pe dealul Maleii”, a spus Doinita Bãlãnesc, director Edil Prest Serv Petrila.
Practic, în zona în care pânã nu demult se fãcea sortarea deseurilor, firma de gospodãrire urbanã vrea sã facã sere de flori si, pe dealul din apropiere, un afinar. „Dealul Maleii începe sã prindã viatã si se dezvoltã tot mai mult. Ati vãzut cã este lacul luat în concesiune si acolo se face o pescãrie,  este si o fermã de cai si atunci am decis sã facem si noi ceva acolo. Am primit de la primãrie 10 hectare de teren si încercãm sã depunem  proiectul. Eu mi-as dori sã fie  aprobat”, mai spune directorul Edil Prest Serv Petrila. Valoarea proiectului ajunge pânã la 1,250 milioane de euro, iar la Petrila ar putea sã ajungã cam 900 de mii de euro, bani cu care un deal lãsat nefolosit s-ar transforma într-o  adevãratã productie de afine si flori.
Fostele sere din Petrila au ajuns o ruinã si, în acest moment doar la Petrosani mai sunt sere, dar nici  acestea nu reusesc sã facã fatã provocãrilor actuale.
Diana Mitrache