Stau în municipiul Petrosani, dar conditiile sunt la ca tarã. Este vorbe de locuitorii zonelor rurale ale municipiului Petrosani, în cazul de fatã Slãtinioara si Coasta: Oamenii au fost nevoiti sã îsi care rudele decedate pe brate, pentru cã din cauza drumurilor care se aflã într-o stare de degradare extrem de avansatã nu urcã masinile.
Un grup de cetãteni, de pe strãzile Costã si Slãtinioara din municipiul Petrosani, si-a expus doleantele în fata consilierilor locali de la Petrosani. Oamenii sustin cã si în iarnã  si-au închiriat utilaje pentru a deszãpezi, iar multe din investitiile menite a le aduce confortul au fost suportate din buzunarele lor. Cetãtenilor le-a ajuns cutitul la os si au venit sã cearã sprijin din partea autoritãtilor locale.
“Nu mai putem. Drumurile noastre, spre casele noastre sunt impracticabile: mocirlã, mocirlã si mocirlã. Noi, toatã primãvara trebuie sã ne cumpãrãm zgurã, piatrã, sã ne facem drumurile. La ora  actualã, pe strada Coasta nu intrã o salvare. Mama mea a murit acum o lunã de zile nu am putut sã o duc acasã, cã nu a putut intra dricul. Vã rugãm din suflet, cã nu stim ce sã mai facem. Dacã nu se poate cu asfalt, mãcar piatrã. Astã iarnã ne-am închiriat utilaj si ne-am curãtat zãpada: 40 de lei de familie am plãtit. Avem copii, neveste, merg la scoalã, la serviciu cu pantofii în plasã. Când s-a fãcut iluminatul public pe strada Coasta ne-am cumpãrat torsadat, ne-am cumpãrat lãmpi, ne-am cumpãrat stâlpi. 95% din cetãtenii strãzilor noastre au plãtit impozit. Avem impozitele extravilane pe care le plãtim pentru terenuri si pentru noi nu s-a fãcut absolut nimic”,  a spus Matei Rusu, unul dintre cetãteni.

Un alt cetãtean a ridicat probleme similare. Starea drumului spre Slãtinioara, dar si un pod care se aflã într-o stare avansatã de degradare riscã sã izoleze comunitãtile de momârlani de restul cetãtenilor.
“Locuiesc în Slãtinioara si am douã probleme. Una ar fi la Muzeul Momârlanului, mai sus unde existã un pod care deserveste vreo 3 familii si e pe cale de a se surpa. Problema este cã  trecem mai multi pe acest pod. A doua problemã este mai jos de acel pod, lângã Petru Gãlãtan, avem o prãpastie de vreo patru-cinci metri adâncime, care prezintã un pericol iminent pentru toti cei care folosesc acel drum. O a treia problemã este drumul de peste deal care face legãtura cu zona de munte. Este un drum greu, foarte greu, pe care noi nu mai putem merge spre proprietãti. Restul v-a prezentat domnul Matei, situatiile sunt asa cum le-a spus, iar mai multe nu are rost sã vã spun, cred cã ati înteles si asteptãm sprijinul dumneavoastrã cã nu se mai poate asa”,  a spus Petru Cocolan.
De cealaltã parte, autoritãtile locale cunosc problema cetãtenilor. Numai cã în momentul de fatã, lipsa unui buget afecteazã grav functionarea administratiei locale. Din acest motiv nu pot fi realizate nici investitii, dar nici lucrãri de reparatii.
“Eu cunosc toate aceste probleme legate de cãile de acces, problema e în felul urmãtor. Noi avem în plan sã facem reparatii pe aceste drumuri si anul trecut am vrut sã si asfaltãm, cel putin Coasta si Slãtinioara. Am avut însã o problemã, acum doi ani, când prima datã a trebuit sã introducem apa si nu am mai reusit sã asfaltãm. Problema acum este cã nu avem buget. Neavând buget nu putem sã facem nici reparatii, nici investitii, însã cele trei strãzi sunt în atentia noastrã anul acesta. Nu cred cã vom ajunge cu asfalt pe toate trei, dar cu sigurantã vom repara toate aceste strãzi. O  problemã legatã de la Slãtinioara în sus spre Rusu tine de proprietãti. Noi putem sã vã ajutãm, dar sunt oameni unde dacã intrãm pe o proprietate avem o problemã juridicã destul de grea. În momentul în care o sã avem buget, cu sigurantã vom intra cu reparatii si investitii si pe aceste cãi de acces”,  a spus Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani.
Astfel, pânã la aprobarea unui buget, cetãtenii care îsi au domiciliile pe strãzile Coasta si Slãtinioara vor mai trebui sã astepte.
Cosmin BACIU