Liviu Dragnea promite redeschiderea minelor. Presedintele PSD, Liviu Dragnea, s-a aflat, la finalul sãptãmânii trecute, în Oltenia. Prezent la Târgu Jiu acesta a precizat cã minele nu vor mai fi închise, ci din contrã, existã un proiect care prevede redeschiderea fostelor perimetre miniere. Numai cã declaratiile presedintelui social-democrat sunt contrazise fix de documentele guvernamentale.
„Nu cred cã este posibil sã acceptãm sã închidem exploatãri ale unor resurse pe care le are aceastã tarã. De ce sã închidem minele? De ce sã terminãm cu mineritul în România?
De ce, când alte tãri îsi modernizeazã instalatiile si procesul de minerit ca sã scoatã mai mult cãrbune? Mineritul înseamnã o chestiune economicã, beneficã, înseamnã resurse de energie de care nu trebuie sã ne batem joc, înseamnã, de asemenea, si o problemã socialã. Aduceti-vã aminte cine a început procesul de închidere a minelor. Un om tot din Oltenia, Berceanu, aduceti-vã aminte cu cât cinism se vorbea despre închiderea minelor, ca si cum acolo erau niste oameni care nu contau.
Si vorbeam de mii de destine, de destinul unei zone întregi. ‘Le închidem’. ‘De ce?’ ‘Uite asa, cã asa ne-a spus nouã Europa’ sau nu stiu cine le spunea lor”, a spus Liviu Dragnea, la Târgu Jiu. Noul proiect al  Legii Minelor prevede redeschiderea unor exploatãri, însã nu si în ceea ce priveste minele din Valea Jiului.
„În ansamblul sãu, mãsura de redeschidere a unor mine cu activitatea sistatã prin hotãrâri ale Guvernului descarcã partial sau total statul român de cheltuieli pentru ecologizare cu posibil impact  transfrontalier, cheltuieli cu protectia mediului, ce au ca scop final redarea unor mari suprafete de teren în circuitul economic si tot ceea ce însemnã regenerarea socio-economicã a comunitãtilor învecinate, reintegrarea peisagisticã a zonelor si refacerea  bio-diversitãtii”, se aratã în expunerea de motive a draftului de act normativ.
Proiectul prevede cã, în cazul minelor care se închid pentru cã exploatarea a devenit nerentabilã din punct de vedere economic, proiectul tehnic de închidere a activitãtii miniere si reabilitarea mediului trebuie sã cuprindã si solutia tehnicã pentru redeschiderea minei, a carierei miniere sau a unor pãrti din aceasta si reluarea activitãtii miniere.
Au mai existat proiecte care prevãd redeschiderea minelor, însã niciunul nu a dat rezultate.
Cosmin BACIU