„Mã numesc Sebi si am venit aici ca sã mã înscriu. Nu mã bucur. Nu vreau la scoalã. Vreau sã mai stau la grãdinitã”, ne-a spus un bãietel care venise de mânã cu verisorul sãu si cu mama acestuia. Nu e pregãtit si nu crede cã va avea chef de teme, ne-a mãrturisit el, însã, tot a fost înscris în clasa pregãtitoare, pentru cã are deja vârsta necesarã.
Din aceastã sãptãmânã, a început înscrierea la clasa pregãtitoare si, chiar dacã nu toti copiii sunt entuziasmati, pãrintii vin cu ei de mânã la Scoala Avram Stanca, structurã a Colegiului National Mihai Eminescu din Petrosani. Aici aflã exact ce îi asteaptã, iar unii dintre ei sunt fericiti pentru noua posturã pe care o vor avea din toamnã.
„Mã numesc David si am, venit aici azi ca sã mã înscriu. Da, sunt încântat, cã eu vreau sã merg la scoalã, cã am crescut mare”, a spus un alt bãietel. „Mã numesc Alexandra si eu cred cã la scoalã o sã fie foarte bine. Si la grãdinitã a fost frumos, dar acum o sã învãt sã scriu, sã citesc. O sã mã joc, dupã ce termin temele”, ne-a explicat o altã viitoare elevã.
Si dacã cei mici nu prea stiu ei ce îi asteaptã, pãrintii lor sunt entuziasmati de ideea cã vor avea acasã un elev. „Nu sunt convinsi cã sunt obisnuiti la grãdinitã. Trebuie sã se obisnuiascã.  E foarte bine cã vin si ei la scoalã si vãd ce îi asteaptã. Sper sã învete cât mai bine si astept sã se obisnuiascã cu ideea cã la scoalã va fi altfel ”, ne-a spus doamna care îi însotea pe cei doi bãieti, dintre care unul nu era deloc convins cã vrea la scoalã.
„Eu stiu ce este la aceastã scoalã si tocmai de aceea am si venit. Sper ca si fetita sã sã acomodeze si sã îi placã. E importantã trecerea de la grãdinitã la scoalã, prin clasa zero. Eu nici nu am prea mari emotii, pentru cã fetita mea deja stie ce o asteaptã si abia asteaptã”, a spus o altã mãmicã.
Scolile organizeazã o serie de manifestãri denumite generic „Porti deschise”, iar cei de la grãdinite sunt asteptati sã intre pentru o zi în bancã. Este un salt important în viatã, iar fiecare pãrinte trebuie sã tinã cont de niste reguli bine stabilite. „Au început înscrierile din 4 martie si vor tine pânã în 22 marte, o primã etapã. Cea de a doua etapã este din 2 aprilie, pânã în 8 aprilie, pentru cei care nu s-au înscris. Cu sigurantã, cã vor mai veni copii sã se înscrie si pãrintii trebuie sã stie cã toatã lumea va gãsi un loc la scoalã si niciun copil nu rãmâne nescolarizat”, a explicat Robert Humel, director Scoala Avram Stanca.
Cei mici, conform metodologiei pot fi verificati din punct de vedere psihosomatic, în baza unei programãri obtinutã pe site-ul Inspectoratului Scolar Judetean Hunedoara.  În aceastã categorie intrã copiii care împlinesc 6 ani în perioada 1 septembrie 2019 – 31 decembrie 2019 si ai cãror pãrinti opteazã pentru clasa pregãtitoare mai devreme.
Diana Mitrache