D r. Ing. Constantin Lupu a devenit cetãtean de onoare al municipiului Petrosani.  Si-a dedicat întreaga viatã cercetãrii în domeniul minier si al explozibililor, iar cercetãrile sale sunt  recunoscute pe plan mondial.
Pentru întreaga sã activitate pusã în slujba societãtii civice a municipiului Petrosani, pentru promovarea acestei comunitãti în tarã si în lume, i s-a conferit titlul de Cetãtean de onoare al municipiului Petrosani, lui dr.ing. Lupu Constantin.
”Trebuie sã le multumesc colegilor din Consiliul local care au acceptat propunerea domnului primar Tiberiu Iacob Ridzi de a mi se conferi titlul de Cetãtean de onoare al municipiului Petrosani. Majoritatea dintre dumneavoastrã mã cunoasteti, dar trebuie sã  subliniez cu privire la cei 45 de ani de activitate în cadrul INSEMEX Petrosani, perioada 2005-2014, în care am condus acest institut care atunci a primit titlul de institut national de cercetare-dezvoltare. A fost un lucru extraordinar obtinut de comunitatea noastrã, acela de a avea un asemenea institut unic în judetul Hunedoara, aici, la Petrosani. În acest scop am avut de dus o luptã grea, nu a fost usor pentru cã, la vremea respectivã, se dorea ca si acest institut sã fie privatizat. Iatã cu nu s-a privatizat si, datoritã oamenilor sãi de exceptie, INSEMEX a devenit o emblemã a municipiului Petrosani. Vreau sã vã spun cã în obtinerea avizãrii de la ministere, pentru obtinerea acestui statut, echipa noastrã s-a bucurat de un sprijin care trebuie evidentiat aici, din partea doamnei Monica Iacob Ridzi. Eu personal si cred cã multi dintre noi ne mândrim cã existã un astfel de institut national, recunoscut pe plan national si international, la Petrosani. Sunt onorat de aceastã carte de onoare pe care am primit-o astãzi si cred cã ea se datoreazã succesului întregii echipe de la INSEMEX pe care am avut onoarea sã o conduc”, a spus dr.ing. Constantin Lupu.
Fost director general al Institutului National de Cercetare – Dezvoltare (INCD) INSEMEX Petrosani, dr.ing. Constantin Lupu si-a dedicat o parte însemnatã din viatã activitãtilor de cercetare si inovare într-un domeniu de activitate în care erorile se contabilizeazã în pierderi de vieti omenesti. De altfel, întreaga sã activitate profesionalã este legatã de apreciatul institut de cercetare dezvoltare INSEMEX din Petrosani, în cadrul cãruia a activat încã din anul 1975 si pe care l-a condus spre obtinerea recunoasterii calitãtii de institut de cercetare de importantã nationalã.Inovatiile sale au fost premiate cu medalii de aur si cu alte prestigioase distinctii, atât în tarã cât si pe plan mondial.
Cosmin BACIU