Dupã modelul motilor, care au o lege ce tine cu ei, momârlanii din Valea Jiului au cerut jandarmilor si pãdurarilor o lege pentru ei. Asta, pentru cã cele de acum, care nu le permit sã îsi care lemnele din propriile pãduri, îi considerã hoti pe proprietãtile lor.
„Eu stau la stânã, sus, îmi fac curat în teren, adun o cãrutã de lemne, cã acum au cãzut multe de la vânt în iarnã, mulg vacile si apoi, pe la ora 6,00, as pleca acasã cu lemnele. Dar nu pot, pãdurarul nu vine la dispozitia mea, ca sã îl gãsesc, pânã cobor, cu tractorul cu remorca goalã, poate îmi  dispar lemnele si iar sã urc, ca apoi sã cobor, mi se pare doar pierdere de timp. Am vrea sã  fim corect întelesi, cã niciunul dintre noi nu a fost vreodatã amendat. Vrem doar sã respectãm legea, dar sã nu ne pierdem timpul, cã la noi, la vite, nu e simplu”, a spus unul dintre cei veniti la întâlnirea de la sediul Consiliului Judetean Hunedoara de la Petrosani.
Sã fie o „Lege a momârlanilor”, au cerut oamenii, care, ca sã coboare din pãdure o cãrutã de lemne, strânse dupã viscolul si zãpada din acest an, trebuie neapãrat sã cearã aviz de la pãdurar. „Legea Motilor existã, de ce sã nu avem si noi o lege a noastrã? S-ar potrivi aici, din toate punctele de vedere”, au spus oamenii.
Mai mult, dupã ce cã nu îsi pot cãra lemnele când au nevoie de ele si când au timp liber, oamenii spun cã sunt prea putini pãdurari  care sã dea avize si prea multi  jandarmi care le cer socotealã.
Situatia, însã, e pe departe de a fi rezolvatã. „Pânã la urmã, legislatia trebuie respectatã.  Urmeazã ca marti, sãptãmâna viitoare, la sediul Consiliului Judetean sã ne vedem din nou, sã vedem exact ce putem face cu  legislatia. Asta, ca sã aflãm dacã poate suferi modificãri legea, pentru cã si legea este ambiguã. Adicã, mai bine sã rãmânã lemnul pe teren, decât sã îsi facã cu el focul”, a spus, la finalul discutiilor, Costel Avram, administrator public al judetului Hunedoara.
Legea e lege, au motivat organele de control si la fel au zis si jandarmii, care acum cautã o solutie punctualã pentru Valea Jiului. „Noi nu putem promite, cã nu tine de noi legiferarea, dar, asa cum a spus si domnul Costel Avram, o sã avem niste discutii, împreunã cu cei de la Directia Silvicã si o sã înaintãm si noi niste propuneri cãtre Consiliul Judetean cu ce credem noi cã ar trebui modificat în lege, pentru cã sunt anumite aspecte care sunt interpretabile în ceea ce priveste protectia, transportul si circulatia materialului lemnos si restrictiile sunt foarte mari si, poate, nu întotdeauna ar trebui sã îi vizeze pe oamenii acestia. Asta, în comparatie cu agentii economici care taie lemne si care o exploateazã. Dar, pânã atunci, noi aplicãm legea”, a spus lt Col Viorel Timofteiu, Jandarmeria Hunedoara.
Jandarmii aplicã legea, în timp ce, ca sã aducã din munte o cãrutã de lemne de foc, dupã ce sunt obligati sã îsi curete pãdurile si pãsunile, ca sã ia subventii, momârlanii trebuie sã gãseascã pãdurarul. În toatã Valea Jiului, însã, sunt prea putini  pãdurari si asta o recunosc si cei care îi reprezintã. „La nivelul Ocolului Silvic Petrosani, sunt 19 pãdurari. Conform suprafetelor ce le sunt atribuite fiecãrui canton si tinând cont cã majoritatea cantoanelor sunt în munte, unde suprafata unui canton este de 1.200 de hectare, pãdurarii sunt în limita legii. Marcãrile se fac în baza cererilor pe care fiecare proprietar de teren, fie fond forestier, sau vegetatie din  afara fondului, le depune si, în termenul legal, Ocolul le dã curs”, a conchis Ioan Sorin Oanã, Responsabilul Activitãtii de Pazã din Directia Silvicã Hunedoara.
Oamenii cer sã fie lãsati doar sã îsi aducã lemnele din propriile pãduri. Nu au fost niciodatã amendati, pentru cã ei respectã legea si fiecare vrea sã fie cinstit, acesta fiind si motivul pentru care au cerut aceste prevederi. Cu totii au înteles cã legile sunt dure, doar pentru cã agentii economici au tãiat cum au vrut ei si au defrisat pãdurile fãrã probleme. Asta, însã, îi încurcã pe momârlanii care vor sã fie cinstiti si care,  pentru o cãrutã de vreascuri, pierd zile bune, umblând dupã avize. „Un semn de întrebare îmi pun: austriecii  vestiti de la noi au decapitat Retezatul si nimeni nu a luat nicio mãsurã, cu toate cã acesta face parte dintr-o arie protejatã. Sunt semne de întrebare si asteptãm rãspunsuri”, a mai adãugat Costel Avram.
Pânã când va putea fi emis un act legislativ, oamenii vor cãuta sã se înteleagã amiabil cu jandarmii si cu pãdurarii. Asta, pentru cã ei vor doar sã respecte legea, o lege care îi împiedicã sã îsi care lemnele de pe proprietãtile lor.
Diana Mitrache