Primãria Aninoasa – judetul Hunedoara si Consiliul Judetean Gorj sunt acuzate de Hidroelectrica si Ministerul Energiei de faptul cã nu elibereazã documentele necesare pentru punerea în sigurantã a constructiei hidrotehnice de pe Jiu.
Ministerul Energiei sustine cã sunt necesare anumite avize pentru conservarea lucrãrilor, iar cele douã institutii refuzã eliberarea acestora. Drept urmare, au fost întocmite si plângeri.
“Amenajarea hidroenergeticã  a râului Jiu pe sectorul Livezeni – Bumbesti este un proiect de investitie foarte importantã nu doar pentru Hidroelectrica, ci si pentru Sistemul Energetic National, în contextul în care trendul consumului de electricitate din România ultimilor ani este unul  ascendent. Mai mult, constructia de noi capacitãti de productie este o necesitate unanim recunoscutã, pe fondul depãsirii duratei de viatã a unor unitãti si a  iminentei retrageri de capacitãti ca urmare a înãspririi normelor de mediu impuse de UE”, aratã Ministerul Energiei.  Lucrãrile au fost demarate la  31 martie 2004 cu respectarea tuturor avizelor si autorizatiilor solicitate si obtinute de Hidroelectrica la acel moment, precum si în conditiile achitãrii taxelor aferent constructiei. La data de 14.12.2017, Curtea de Apel Bucuresti, în dosarul 10058/3/2017, a deciziei civile nr. 5378, a dispus anularea autorizatiei de construire nr, 16 din 2012 emisã de Consiliul Judetean Gorj si a autorizatiei de construire nr. 7 din 2016 emisã de Consiliul Judetean Hunedoara. La data emiterii hotãrârii Curtii de Apel Bucuresti, stadiul de realizare a obiectivului – în procent global, pentru lucrãrile de constructie era de 88%, iar pentru lucrãrile de montaj mecanic si electric, de 74%
“Tragem un semnal de alarmã cu privire la faptul cã, în ceea ce priveste lucrãrile de punere în sigurantã si conservare – absolut necesare a fi derulate de Hidroelectrica, de mai bine de 10 luni de la sistarea proiectului, Consiliul Judetean Gorj si Primãria Aninoasa  tergiverseazã rezolvarea spetei si refuzã fãrã temei pertinent eliberarea Autorizatiei de construire. Acest lucru se întâmplã în conditiile în care lucrãrile au fost stabilite de proiectant, expert tehnic si verificator, si au fost, de asemenea însusite de comitetele pentru Situatii de Urgentã Gorj si Hunedoara. Mentionãm cã în legislatia aflatã în vigoare se statueazã clar celeritatea demersului: pentru lucrãrile de punere în sigurantã, autorizatia de construire se emite imediat, urmând ca avizele si acordurile stabilite prin certificatul de urbanism sã se obtinã pânã la finalizarea lucrãrilor. Mai precis, Consiliul Judetean Gorj si Primãria Aninoasa refuzã emiterea autorizatiilor si o conditioneazã de obtinerea  acordului de mediu de cãtre Hidroelectrica, ori necesitatea obtinerii acestui act este stabilitã numai prin decizie emisã de ANPM. Hidroelectrica a notificat în repetate rânduri Consiliul Judetean Gorj si Primãria Aninoasa pentru emiterea în regim de urgentã a autorizatiilor de construire pentru lucrãrile de punere în sigurantã,  actiunile societãtii mergând pânã la a depune plângeri prealabile privind  tergiversarea eliberãrii acestora”, mai aratã Ministerul Energiei.  175 de milioane de euro s-au investit în lucrarea de pe râul Jiu. Lucrãrile au fost sistate dupã decizia Curtii de Apel Bucuresti.
Monika BACIU