Termocentralele mai scapã o lunã fãrã lacãt

 

Cele douã termocentrale din cadrul Complexului Energetic Hunedoara mai functioneazã, cel putin o lunã de zile. Dosarele care se judecã la Tribunalul Hunedoara au primit noi termene.  Cea mai gravã situatie este  la termocentrala Mintia, acolo unde, în primã instantã, s-a decis suspendarea activitãtii. Diferite primãrii, asociatii de proprietari sau sindicate cautã sã prelungeascã  termenul de functionare a entitãtii.
La termenul de la începutul acestei sãptãmâni, o asociatie de proprietari din municipiul Deva a intervenit în proces. Situatia termocentralei Mintia este criticã. Lipsa investitiilor de mediu si-a pus amprenta asupra entitãtii. Tocmai din cauza neconformãrii la cerintele de mediu, activitatea termocentralei a fost suspendatã de Garda de Mediu încã din anul 2015. Numai cã oficialii CEH au contestat decizia în instantã. Astfel, agonia termocentralei de la Mintia a fost prelungitã pânã în luna februarie. Mai exact, pentru data de 25 februarie a fost amânat termenul de judecatã în care CEH se judecã cu Garda de Mediu.
O decizie în acest dosar deja existã, atunci când instanta de fond a mentinut procesul verbal prin care a fost suspendatã activitatea termocentralei. Dosarul în care se judecã apelul se aflã pe rolul Tribunalului Hunedoara din luna aprilie a anului 2017. Garda de Mediu a dispus sistarea activitãtii termocentralei Mintia, în anul 2015. Sanctiunea a venit ca urmare a faptului cã la Mintia nu sunt îndeplinite conditiile de mediu cerute de UE. Termocentrala Paroseni îndeplineste, în prezent, toate  obligatiile de mediu. Unitatea a fost modernizatã, iar lucrãrile s-au încheiat. Numai cã tot în anul 2015, la fel ca în cazul termocentralei Mintia, si activitatea termocentralei Paroseni a fost suspendatã. În anul 2017, Complexul Energetic Hunedoara a avut câstig de cauzã la Judecãtoria Petrosani. Instanta de fond care a judecat procesul dintre Garda de Mediu si Termocentrala Paroseni a decis anularea raportului prin care se suspenda activitatea termocentralei. Mai mult amenda primitã a fost redusã de la 40 mii lei, la 30 mii lei. În cazul termocentralei Paroseni, a intervenit în dosar Sindicatul Noroc Bun.  Ambele cauze au termen de judecatã data de 22 aprilie.
Monika BACIU

Un comentariu la „Termocentralele mai scapã o lunã fãrã lacãt

  • 27 februarie 2019 la 07:53
    Permalink

    tin pana trece iarna doar nu o sa inghete firmele si casele bransate ilegal la magistrala de apa calda ,mai sunt bani la bugetul statului ca sa intretina acesti colosi ai gaurii negre

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.