Termocentralele mai scapã o lunã fãrã lacãt

 

Cele douã termocentrale din cadrul Complexului Energetic Hunedoara mai functioneazã, cel putin o lunã de zile. Dosarele care se judecã la Tribunalul Hunedoara au primit noi termene.  Cea mai gravã situatie este  la termocentrala Mintia, acolo unde, în primã instantã, s-a decis suspendarea activitãtii. Diferite primãrii, asociatii de proprietari sau sindicate cautã sã prelungeascã  termenul de functionare a entitãtii.
La termenul de la începutul acestei sãptãmâni, o asociatie de proprietari din municipiul Deva a intervenit în proces. Situatia termocentralei Mintia este criticã. Lipsa investitiilor de mediu si-a pus amprenta asupra entitãtii. Tocmai din cauza neconformãrii la cerintele de mediu, activitatea termocentralei a fost suspendatã de Garda de Mediu încã din anul 2015. Numai cã oficialii CEH au contestat decizia în instantã. Astfel, agonia termocentralei de la Mintia a fost prelungitã pânã în luna februarie. Mai exact, pentru data de 25 februarie a fost amânat termenul de judecatã în care CEH se judecã cu Garda de Mediu.
O decizie în acest dosar deja existã, atunci când instanta de fond a mentinut procesul verbal prin care a fost suspendatã activitatea termocentralei. Dosarul în care se judecã apelul se aflã pe rolul Tribunalului Hunedoara din luna aprilie a anului 2017. Garda de Mediu a dispus sistarea activitãtii termocentralei Mintia, în anul 2015. Sanctiunea a venit ca urmare a faptului cã la Mintia nu sunt îndeplinite conditiile de mediu cerute de UE. Termocentrala Paroseni îndeplineste, în prezent, toate  obligatiile de mediu. Unitatea a fost modernizatã, iar lucrãrile s-au încheiat. Numai cã tot în anul 2015, la fel ca în cazul termocentralei Mintia, si activitatea termocentralei Paroseni a fost suspendatã. În anul 2017, Complexul Energetic Hunedoara a avut câstig de cauzã la Judecãtoria Petrosani. Instanta de fond care a judecat procesul dintre Garda de Mediu si Termocentrala Paroseni a decis anularea raportului prin care se suspenda activitatea termocentralei. Mai mult amenda primitã a fost redusã de la 40 mii lei, la 30 mii lei. În cazul termocentralei Paroseni, a intervenit în dosar Sindicatul Noroc Bun.  Ambele cauze au termen de judecatã data de 22 aprilie.
Monika BACIU

Advertisements

Un comentariu la „Termocentralele mai scapã o lunã fãrã lacãt

  • 27 februarie 2019 la 07:53
    Permalink

    tin pana trece iarna doar nu o sa inghete firmele si casele bransate ilegal la magistrala de apa calda ,mai sunt bani la bugetul statului ca sa intretina acesti colosi ai gaurii negre

Comentariile sunt închise.