Consilierii judeteni vor analiza, în cadrul sedintei din 28 februarie, posibilitatea de preluare a tuturor  monumentelor istorice înscrise în Patrimoniul UNESCO din judet, care vizeazã siturile dacice.
În prezent, în subordinea Serviciului Public de Administrare a Monumentelor Istorice al Consiliului judetean Hunedoara se aflã doar situl dacic de la Sarmizegetusa Regia din Muntii Orãstiei. Succesul turistic de care acesta s-a bucurat în ultimii ani, gratie investitiilor realizate în  infrastructura de acces si în promovarea acestui obiectiv de cãtre CJH, împreunã cu dorinta de a valorifica la potential maxim turismul istoric conferit de întregul ansamblu al siturilor dacice din judetul Hunedoara, a determinat aceastã institutie sã solicite Ministerului Culturii preluarea în administrare si a celorlalte vestigii dacice din judet, respectiv Cetatea dacicã de la Costesti Cetãtuia; Cetatea dacicã de la Costesti Blidaru; Cetatea dacicã de la Luncani – Piatra Rosie; Cetatea dacicã de la Bãnita.
De asemenea, Consiliul judetean Hunedoara îsi propune sã preia în  administrare si situl arheologic Grãdistea de Munte, mai exact punctul ”Masivul Fetele Albe”, parte a monumentului istoric UNESCO ”Sarmizegetusa Regia”. Pânã la preluarea în administrare a cetãtilor arheologice mai sunt însã de îndeplinit o serie de pasi. Dacã plenul CJH va decide în favoarea acestui proiect de hotãrâre este necesarã notificarea Ministerului Culturii. Apoi, printr-o hotãrâre de Guvern, cetãtile ar urma sã treacã în administrarea forului judetean.
Monika BACIU