Poate schimba pãrintele SMURD, Raed Arafat, sistemul de sãnãtate din noua pozitie de ministru al Sãnãtãtii? ”Categoric, da. Asa cum îl cunosc, da. Dar între dorintã si putintã este cale lungã. Totul depinde de factorul politic decizional, respectiv de echipa cu care va lucra. Dacã ar fi lãsat sã si-o aleagã el, am avea cu totii de câstigat” – dr. Cãtãlin Popa, sef Serviciul Urgentã Vulcan.

Raed Arafat, pãrintele unui concept, a unui spirit activat în România, cum este numit SMURD-ul, si care a devenit un model pentru Europa, a acceptat sã fie ministru interimar al Sãnãtãtii  pânã la alegerile parlamentare. Arafat nu-si doreste sã fie ministru considerând cã menirea sa este de a îmbunãtãti serviciul de urgentã românesc fãcându-l sã functioneze ca un ceas elvetian.

Se spune cã oamenii care se aseamãnã, se adunã… Un doctor din Valea Jiului, se stie cã este bun prieten cu Raed Arafat, dar niciodatã nu a vrut sã recunoascã acest lucru, vorbind cu respect si multã consideratie de ”domnul doctor Arafat”, profesionistul de marcã. Si asta pentru cã nu doreste sub nici o formã sã stârneascã vreun gând ce ar putea pãta relatia lor, care, în viziunea celor din preajmã, este relatia desãvârsitã între doi Oameni. Este vorba de dr. Cãtãlin Popa, seful Serviciului Urgentã al Spitalului Vulcan si medic coordonator al SMURD Hunedoara. Dar câte nu este doctorul  Popa…

La prima vedere, discretia si modestia

doctorului Cãtãlin Popa creeazã impresia unui om blând care îsi îndeplineste menirea cuminte. Dar cine l-a urmãrit de prin anii 2002-2003, a fost surprins sã descopere sub aceastã aparentã liniste freamãtul unui om tenace, exigent, cu idei novatoare, de pionierat. Când spui Cãtãlin Popa, spui Crucea Rosie, spui SMURD, spui SARS – dar câte nu spui – servicii pe care le-a revolutionat si a dus voluntariatul la cote nebãnute.

Înainte de a lua fiintã SMURD în judetul Hunedoara, la Petrila, dr. Cãtãlin Popa, coagulase o echipã de profesionisti voluntari cu suflet mare si a înfiintat Serviciu de Pompieri Voluntari-Salvare Montanã, denumire total necuprinzãtoare pentru complexitatea interventiilor. Apoi, dr. Cãtãlin Popa a devenit coordonatorul primelor echipaje SMURD din Valea Jiului, serviciu care s-a extins gradual sub conducerea sa. Apreciat pentru munca depusã, pentru ideile de ridicare a profesiunii la înalte standarde si de eficientizare, coordonatorul SMURD România, Raed Arafat, a avut în pionierul Vãii Jiului un sprijin valoros si în initierea si sustinerea înfiintãrii Asociatiei SALVITAL SMURD Hunedoara, alãturi de responsabili judeteni, Cãtãlin Popa devenind coordonatorul medical al SMURD Hunedoara, scria cu vreme în urmã Cronica VJ.

Acum, la numirea lui Raed Arafat în functia de ministru interimar al Sãnãtãtii, l-am iscodit pe doctor despre realtia sa cu pãrintele SMURD si despre posibilitatea de a revolutiona sistemul de sãnãtate din pozitia de ministeriabil. Am folosit toate armele gazetãresti pentru a-i smulge confirmarea lucrurilor stiute…

”Nu pot sã spun cã am lucrat efectiv cu domnul doctor. Când exista doar sectia SMURD Târgu Mures, am fost la specializare si am lucrat acolo 8 luni, el fiind seful sectiei. Da, am fost împreunã la diverse cazuri, pot spune cã am fãcut parte din echipa lui. Raed Arafat pentru mine a însemnat si înseamnã enorm. Datoritã lui sunt ceea ce sunt astãzi. Lui îi datoreaz parcursul meu profesional. Dacã nu ar fi fost el, nu aveam oportunitatea sã învãt, mai ales sã stiu si sã înteleg ce înseamnã sistemul SMURD. Pentru a întelege acest lucru trebuie sã-l practici acasã, la mama lui. Dar cel mai important, existã un spirit ”smurdist”, cum îl numim noi, cu care te nasti, dar care trebuie dezvoltat, cultivat.

La întrebarea dacã Raed Arafat ar putea face multe din aceastã pozitie, vã spun: categoric, da. Asa cum îl cunosc, da. Dar între dorintã si putintã este cale lungã. Totul depinde de factorul politic decizional, respectiv de echipa cu care va lucra. Dacã ar fi lãsat sã si-o aleagã el, am avea cu totii de câstigat, dacã nu, e discutabil… Dupã câte îl stiu, nu si-a dorit niciodatã functii. El se considerã medic si pe plan secund face uz de notorietatea, experienta sa profesionalã si exigenta sa organizatoricã pentru a face ceva pentru sistemul de sãnãtate. Toatã lumea, mã refer la colegi, îi zice seful doar pe la spate. În fatã nu face nimeni acest lucru pentru cã nu-i place, ceea ce spune foarte mult. Este foarte apreciat si respectat de colegi. Dar existã si detractori. Asta se întâmplã când ajungi la vârful performantei profesionale” – a declarat dr. Cãtãlin Popa, zgârcit în declaratii.

De precizat cã si dr. Cãtãlin Popa este curtat intens de USL pentru un post de conducere la Casa de Sãnãtate judeteanã fiind principalul favorit. Dar si  coordonatorul Urgentei de la Spitalul Vulcan pare a fi fãcut din acelasi aluat ca ”seful” sãu, Raed Arafat: se lasã greu…

Ileana Firtulescu