Programul comun dintre Petrosani si Varpalota continuã si anul acesta. Consiliile Locale din Petrosani si Varpalota – Ungaria, au elaborat programele actiunilor comune ce vor avea loc pe  parcursul acestui an.  Parteneriatul de  colaborare dintre cele douã localitãti înfrãtite îi are în prim-plan pe copii.
“Aceastã comisie a elaborat Programul de colaborare pentru anul 2019, care cuprinde activitãti deja cu traditie, precum: participarea unor delegatii oficiale la manifestãrile dedicate zilelor celor douã localitãti înfrãtite Varpalota si Petrosani, tabãra pentru elevi pe bazã de  reciprocitate care oferã posibilitatea unor copii din Petrosani si Varpalota sã beneficieze de o vacantã în orasul înfrãtit, participarea handbalistilor si a  alergãtorilor la competitii sportive organizate de cãtre cele douã localitãti, sedintele Comisiei Comune Petrosani – Varpalota. De asemenea, Comisia Comunã a  propus si continuarea colaborãrii între Colegiul National Mihai Eminescu si Liceul Thury Gyorgy, precum si între Scoala de Muzicã din Petrosani si Scoala de Muzicã din Varpalota”, aratã autoritãtile locale de la Petrosani.  12 actiuni comune vor avea loc între cele douã localitãti înfrãtite. Relatia de prietenie  dintre cele douã orase a fost, de-a lungul anilor, beneficã pentru cetãtenii ambelor localitãti, în fiecare an, organizându-se tabere pe bazã de  reciprocitate pentru  elevii din scolile generale. Astfel, în fiecare an,  elevii cu rezultate bune la învãtãturã, pot merge la Varpalota, iar elevii din Varpalota, în aceeasi perioadã, vin în tabãrã la Petrosani. De asemenea, relatiile de prietenie  dintre institutiile celor douã localitãti se  manifestã pe diferite  planuri, prin vizite  oficiale, prin diverse expozitii si târguri la care participã reprezentanti ale ambelor localitãti,  de-a lungul timpului,  prin bunele relatii de colaborare obtinându-se schimbul intercultural.

În 1998, prin Hotãrârea de  Consiliu Local nr. 28/23.04.1998 s-a aprobat înfrãtirea între cele douã orase, evenimentul oficial având loc la data de 28 august 1998, la Varpalota, într-un cadru oficial, la care au participat reprezentantii autoritãtilor ale ambelor localitãti.
Monika BACIU