Peste 100 de oameni se îngrãmãdeau joia  trecutã, cu noaptea în cap, pe scãrile biroului unde reprezentantii Casei Asigurãrilor de Sãnãtate Hunedoara vin sã elibereze acte medicale, la Petrosani.  Asiguratii care au nevoie de documente de aici vin de pe la 5 dimineasa, din toate zonele Vãii Jiului si stau cel putin 5 ore pânã la birou sosesc cei din Deva. Acestia încep audientele la ora 10,00 si pânã târziu dupã prânz cautã sã îi cuprindã  pe toti cei care vin.
„Suntem umiliti, cã  trebuie sã stãm aici ore în sir. Femei gravide, bãtrâni care suferã de boli cronice, toti, cu handicap sau alte probleme, vin aici si stau ore întregi. Eu am venit la 5,00 dimineata. Angajatele la 10,00. Am fãcut liste, ca pe vremea comunistilor, la butelii”, a spus unul dintre cei care stãteau la coadã de ore bune. Si îmbulzeala era vizibilã. Situatia treneazã de ani buni, iar oamenii s-au plâns mereu celor de la Consiliul Judetean Hunedoara, care le dau acum sperante.  „Cred cã într-un timp foarte scurt vom rezolva si aceastã problemã. Nu depinde doar de Consiliul Judetean, dar ne implicãm sã rezolvãm si aceastã problemã”, a spus Costel Avram, administrator public al judetului Hunedoara. Potrivit unui comunicat remis presei de CAS Hunedoara, „asiguratii din Valea Jiului vor avea acces la serviciile acordate în cadrul sistemului de asigurãri de sãnãtate fãrã a mai fi nevoiti sã se deplaseze în resedinta judetului. Estimãm cã în urmãtoarele douã luni, Casa de Asigurãri de Sãnãtate Hunedoara va finaliza  procedurile de autorizare a Oficiului de Asigurãri de Sãnãtate Petrosani,  cu activitate permanentã”, spun oficialii de la Deva. Mai mult, la solicitarea conducerii CAS Hunedoara, în cadrul sedintei ordinare  a Consiliului Local al municipiului Petrosani din data de 31 ianuarie 2019 a fost aprobatã Hotãrârea privind aprobarea încheierii unui contract de comodat, între Spitalul de Urgentã Petrosani si Casa de Asigurãri de Sãnãtate Hunedoara, perfectat în data de 11 februarie 2019, pentru spatiul situat în Ambulatoriul de Specialitate al Spitalului de Urgentã Petrosani, cu destinatia – Oficiul de Asigurãri de Sãnãtate Petrosani. „În acest moment  asteptãm aprobarea  modificãrii organizatorice, care ne va permite permanentizarea activitãtii Oficiului de Asigurãri de Sãnãtate Petrosani de luni pânã vineri, cu un program ce va fi anuntat în timp util”,  au conchis oficial Casei de Sãnãtate din Deva.  La Ghiseul din Petrosani oamenii vin pentru: a obtine documente privind calitatea de asigurat, sã îsi preia   documentele privind cardul European, sã  solicite  dispozitive medicale, ori pentru diverse  aprobãri cãtre comisiile de  specialitate a prescrierilor de medicamente.
Înfiintarea Biroul teritorial al CJAS Hunedoara a fost o initiativã a Consiliului Judetean Hunedoara, iar biroul functioneazã la parterul ambulatoriului de specialitate al Spitalului Municipal Petrosani din 2015.
Diana Mitrache