Douã localitãti din judetul Hunedoara vor beneficia de noi investitii cu bani europeni. Primarii din orasele Cãlan si Petrila au semnat, sãptãmâna trecutã,  la ADR-VEST mai multe contracte de finantare cu fonduri europene.  Sunt bani europeni cu ajutorul cãrora se doreste îmbunãtãtirea calitãtii vietii în micile zone urbane. Pentru cele douã localitãti  s-au semnat patru  contracte cu finantare europeanã.
“Pentru comunitãti sunt proiecte de valori foarte mari, sunt de douã ori bugetele lor. Sunt proiecte în  valoare de 32 de  milioane de lei (proiectele din regiunea de vest  semnate astãzi –n.r.)si sunt pe trei tipologii si anume reabilitarea  termicã a blocurilor, reabilitarea termicã a clãdirilor publice si componentã de  educatie, cu prevedere pe zona de grãdinite. Sunt în localitãti mici si mijlocii. La Cãlan, spre exemplu sunt 32 de blocuri, ceea ce este destul de mult pentru un oras care are o populatie de 10.000 de locuitori”,  a declarat Sorin Maxim, directorul ADR-VEST.
La Petrila, cea mai esticã localitate din Valea Jiului au fost semnate proiecte  pentru reabilitarea blocurilor, dar si a sectiei exterioare  a spitalului de urgentã din Petrosani.
“Este vorba de reabilitarea termicã a spitalului din orasul Petrila si douã clãdiri rezidentiale. Aceste clãdiri fac parte dintr-un calup de mai multe cereri de finantare pe care orasul Petrila le-a depus la ADR-VEST. Suntem la al 7-lea contract, deja avem 4 semnate de dinainte, mai avem 3 scoli si un parc si mai avem în asteptare 12 cereri de finantare pentru care sperãm sã ne cheme sã semnãm contractul de finantare”,  a declarat Vasile Jurca, primarul orasului Petrila.  O altã localitate din judetul Hunedoara care beneficiazã de sume importante de bani este orasul Cãlan. Aici sunt în derulare mai multe programe de eficientizare termicã a blocurilor de locuit.
“Este un contract a cãrui valoare este de 15 milioane de lei si reprezintã cel de-al patrulea proiect care se referã la reabilitarea blocurilor din orasul nostru. Pânã în prezent, avem în reabilitare 23 de blocuri la care se adaugã cele 8 blocuri de astãzi. În total, avem 31 de blocuri.  E un contract cu o  valoare destul de mare pentru orasul nostru”,  a declarat Florin Jurj, sef serviciu în cadrul Primãriei Cãlan  Fondurile europene sunt cheia dezvoltãrii comunitãtilor. În anumite proiecte, cofinantarea autoritãtilor locale este de 50%.
Monika BACIU