Vreo douã la primãrie si restul la sala sporturilor. Asa au fost împãrtite drapelele cumpãrate „la ofertã” de administratia din cel mai vestic oras al Vãii Jiului. Numai cã, dupã ce au gãsit mai multe  inele încastrate în acest simbol, cei care le-au pus pe catarge le-au montat efectiv gresit.  Si nimeni nu a pãrut sã observe asta,  sãptãmâni bune.
Pe platforma denumitã generic Europa, administratia de la Uricani a arborat zeci de steaguri, care mai de care mai frumos, dar absolut ilegal prinse pe catarg. A fost la ofertã, asa cum a spus primarul Dãnut Buhãescu si nimeni nu a sesizat  oficial acest aspect, motiv pentru care,  de sãptãmâni bune, însemnele nationale   fluturã în vânt  nestingherite. Si nu doar Platforma Europa e asa, ci chiar la intrarea în primãrie lucrurile sunt la fel.
A fost bunã oferta, recunoaste si primarul, care a sesizat abia acum, când i s-a atras atentia, problema.
„Ele asa au venit din fabricã, dar s-au prins de catarg de sus pânã jos în ideea de a sta într-o pozitie mai …. mã rog. Dar partea de albastru e sus. Stiu cã trebuia sã prind doar partea albastrã de catarg, Am dat  dispozitie la  domnul inginer care se ocupã de steaguri sã lase prinse doar partea de albastru. I-am întrebat: mã, de ce le-ati prins asa? si au zis: asa e din fabricã. Au venit cu gãuri de sus pânã jos. Probabil cã asa e  modelul. Chiar nici nu au costat mult. E vorba despre cele din Parcul Europa, dar nu e o crimã”, a spus Dãnut Buhãescu, primarul orasului Uricani.
Potrivit legii,  constituie contraventie arborarea drapejlului României de altã formã, cu alte dimensiuni, alte modele si cu altã intensitate a culorilor, decât cele stabilite si se sanctioneazã cu amendã. Drapelul national  al României este un  tricolor cu benzi  verticale, începând de la lance, albastru, galben si rosu si are o proportie de 2:3 între lãtime si lungime.
Constitutia României prevede la articolul 12, alineatul 1 cã „Drapelul României este tricolor; culorile sunt asezate  vertical, în ordinea urmãtoare începând de la lance: albastru, galben, rosu”. Proportiile, nuantele culorilor  precum si protocolul drapelului au fost stabilite prin Legea nr. 75 din 16 iulie 1994.
Diana Mitrache