Valeriu Butulescu, cunoscutul scriitor, spune altfel povestea lui Baloo, mascota statiunii Straja. Valeriu Butulescu a ajuns sã îl compare pe Baloo cu politicienii. Într-un mod ironic, scriitorul face o comparatie între alesii neamului si mascota statiunii Straja.
“Acum 19 ani, în Masivul Parâng a fost descoperit un pui micut de urs, pierdut de mama lui, rãnit si lihnit de foame. Câtiva tineri i-au salvat viata, luându-l acasã si îngrijindu-l. L-au botezat Baloo…Dupã lege, ursuletul, odatã întremat, trebuia reintegrat în mediul sãu natural. Dar salvatorii sãi l-au îndrãgit peste mãsurã. Au tot amânat eliberarea lui Baloo, devenit între timp o mândrete de urs…Baloo a ajuns finalmente în grija omului de afaceri Emil Pãrãu, un iubitor împãtimit al muntelui. Care l-a împroprietãrit pe urs cu o suprafatã de teren respectabilã, în imediata apropiere a pârtiei de schi de la Strajã Lupeni”, scrie Valeriu Butulescu.
Scriitorul petrosãnean a ajuns si la partea cu ecologistii, care vesnic au contestestat modul în care Baloo este crescut.

“Ecologistii au protestat, cerând transferarea lui Baloo la Sanctuarul (!?) de ursi de la Zãrnesti. Propunerea, desi legalã, nu a fost bine primitã la Lupeni. Primul care a protestat a fost chiar Baloo, care beneficiazã aici de confort sporit, pe care nu si-l pot permite nici mãcar ursii americani! Domnul Pãrãu a cedat. A eliberat ursul, scotându-l afarã din tarcul sãu de lux. Dar, spre disperarea ecologistilor, ursul s-a întors imediat în tarc, trântind usa de la bârlogul sãu de cinci stele. Decizia ursului este înteleaptã. Acolo el consumã anual 80 kg de miere si aproape o tonã de lapte, ca sã nu mai vorbim de alte bunãtãturi, cu care îl rãsfatã turistii, în ciuda tuturor interdictiilor”, mai scrie în adaptarea povestii, Butulescu.
Trimitere la politicã
Valeriu Butulescu a ajuns sã îl compare pe Baloo cu politicienii. Într-un mod ironic, scriitorul face o comparatie între alesii neamului si mascota statiunii Straja.
“Între timp Baloo a devenid bradul norocos al turismului de pe Jiul de Vest. E atât de popular, încât, dacã ar fi lãsat sã candideze, ar câstiga usor un mandat de deputat! Din pãcate, ursul, desi a depãsit vârsta de 18 ani, nu îndeplineste conditiile impuse de lege. Baloo hiberneazã doar trei luni pe an, spre deosebire de un deputat adevãrat, care hiberneazã patru ani fãrã întrerupere. Asa cã accesul lui Baloo la viata publicã este imposibil. A dispãrut chiar si teama cã ar putea fi rãpit de ecologisti. Când s-a urcat ultima oarã pe cântar, Baloo avea 350 kg. Nu poate fi manipulat asa usor, ca oamenii de rând!”,  a mai istorisit Valeriu Butulescu.  Zilele trecute, Baloo, mascota statiunii Strajã, a împlinit 19 ani, acesta fiinbd sãrbãtorit de toti cei care s-au aflat în statiune.
Monika Baciu