Ministrul Educatiei Nationale, Ecaterina Andronescu, a anuntat cã elevii claselor  a VII – a vor sustine Simularea Evaluãrii Nationale, în perioada 11 – 13 martie 2019, adicã peste mai putin de o lunã.
Potrivit ministrului Educatiei, Ecaterina Andronescu, introducerea simulãrii Evaluãrii Nationale are ca argument principal rezultatele slabe de la Evaluarea Nationalã. Astfel, în perioada 11 -13 martie, adicã peste mai putin de o lunã, si elevii claselor a VII -a vor sustine simularea Evaluãrii Nationale. Potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educatiei Nationale, prima probã scrisã din cadrul EN VIII, Limba si literatura românã, va avea loc pe data de 18 iunie 2019.
Calendarul mai aratã cã cea de-a doua probã scrisã (matematicã) se va desfãsura în data de 20 iunie, iar ultima (limba si literatura maternã – pentru elevii care au studiat aceastã disciplinã) este programatã în data de 21 iunie.
Afisarea primelor rezultate este prevãzutã pentru data de 25 iunie (pânã la ora 12:00),  procedurã urmatã de înregistrarea contestatiilor, în intervalul orar 14:00 – 20:00. Examenul se va încheia sâmbãtã, 29 iunie, cu afisarea rezultatelor finale.
Înscrierea absolventilor clasei a VIII-a în vederea participãrii la Evaluarea Nationalã se face în perioada 3 – 7 iunie 2019. Conform ordinului de ministru privind structura anului scolar 2018 – 2019, cursurile pentru clasa a VIII-a se vor încheia vineri, 7 iunie 2019.
Ulterior afisãrii rezultatelor, în perioada 3 – 7 iulie, absolventii clasei a VIII-a si pãrintii acestora, asistati de dirigintii claselor a VIII-a, vor completa optiunile din fisele de înscriere pentru admiterea la liceu.
Vor parcurge aceeasi procedurã si absolventii clasei a VIII-a care doresc sã fie admisi în licee din alt judet.
Verificarea de cãtre pãrinti si candidati a fiselor, corectarea greselilor în baza de date computerizatã si listarea fiselor corectate din calculator sunt prevãzute în intervalul 4 – 8 iulie.
Repartizarea computerizatã în învãtãmântul liceal de stat a absolventilor clasei a VIII-a este programatã vineri, 12 iulie 2019.
„Media de admitere, pe baza cãreia se realizeazã înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolventilor învãtãmântului gimnazial,  se calculeazã ca medie  ponderatã între media  generalã la evaluarea nationalã sustinutã de  absolventii clasei a VIII-a, care are o pondere de 80%, si media generalã de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a, care are o pondere de 20% în calculul mediei de admitere”, spun reprezentantii Ministerului Educatiei.