Termocentrala Mintia ar putea sã fie preluatã de Consiliul Judetean Hunedoara. Oficialii de aici nu au confirmat total acest scenariu, însã, liderii minerilor spun cã  discutiile fac progrese.
Mai mult, oficialii hunedorenii sunt acum asteptati la Bucuresti si asta afirmã liderul Sindicatului Muntele.
„Am informatii cã, la sediul Ministerului Economiei va avea loc o întâlnire si cu membri din CJH, având în vedere cã dânsii au solicitat preluarea  termocentralei Mintia, iar noi credem în continuare cã structura ce trebuie sã îsi continue activitatea, trebuie sã se compunã din: cele 4 exploatãri miniere, Sucursala Energeticã Paroseni si Sucursala PrestServ, însã, vom milita ca la Paroseni sã fie realizat încã un grup de 75 de  MWatt-i”, a spus Darius Cîmpean, presedintele Sindicatului Muntele.
Minerii cer acum noi investitii la Paroseni, tocmai pentru a se asigura cã fac fatã pe piata energiei, asa cum au în plan.
„Adicã, sã putem beneficia de serviciile de sistem, ca sã evitãm un blocaj în cazul în care un grup ar cãdea si pentru a realiza chiar mixul energetic în cadrul noii entitãti energetice”, mai afirmã liderul din Valea Jiului.
Noua entitate energeticã, dacã va fi constituitã, nu va mai cuprinde deloc Mintia, iar ortacii din Valea Jiului sperã ca sistemul sã fie asumat de cei care l-au gândit. Asta, chiar dacã, deocamdatã, totul este doar la stadiul de scenariu.
„Noi considerãm cã preluarea termocentralei de la Mintia de cãtre Consiliul Judetean, exclude total Complexul Energetic Hunedoara. Eu am spus si repet, acea hârtie ce ne-a fost prezentatã (n.r. în care se specificã faptul cã Mintia va putea fi  preluatã de Consiliul Judetean Hunedoara), este rodul unor discutii purtate de mult timp, fãrã noi, iar cei care au fãcut acesti pasi, cred cã au responsabilitate si cã s-au gândit la toate aceste aspecte”, a afirmat Cîmpean.
Si noua structurã ar putea fi avantajatã si, pe viitor, chiar ar putea exclude importurile de huilã.
„Dacã nu vom mai da la Mintia cãrbune, vom avea suficientã huilã, pentru ca termocentrala Paroseni sã functioneze 12 luni pe an cu cãrbune doar din Valea Jiului”, a conchis Darius Cîmpean.  Discutiile referitoare la preluarea de cãtre Consiliul Judetean a termocentralei de la Mintia încã nu au fost oficializate si nimeni din structura judeteanã nu a înaintat vreo teorie exactã. Totusi, minerii din Valea Jiului îsi fac calcule, în  eventualitatea în cafe asta s-ar întâmpla, ca sã fie pregãtiti.
Diana Mitrache