Un bãrbat de 56 de ani a murit la Spitalul de Urgentã din Petrosani si analizele au confirmat cã avea, pe lângã alte afectiuni, gripã. Asta a impus o serie de mãsuri, iar unitatea  spitaliceascã a restrictionat dur accesul în saloane.  Totul, însã, pânã la întelegerea cu apartinãtorii, care nu înteleg de ce nu pot sã ajungã în saloane. Managerul spitalului ne explicã de fapt, cum stau lucrurile, în plin sezon cu gripã. „Cu foarte mare dificultate am gestionat  situatia. În primul rând, din cauza oamenilor care îsi doresc, neapãrat, sã ajungã la pacientii din spital. Apoi, din cauza modului în care este construit spitalul si care face ca restrictionarea accesului sã fie extrem de dificilã si, ca idee, la nivel de decizii, am restrictionat de la 15,00 – 20,00, respectiv 10,00 – 20,00, în week-end, la douã ore zilnic, de la 15,00 si la 17,00. Pe sectiile cu risc, cum este ATI, de la la 16,30 la 17,00. În momentele când s-a putut respecta programul, lucrurile au fost acceptabile, dar au existat presiuni  permanente sã se intre la pacienti”, a precizat dr Alin Vasilescu, manager SUP.
Unitatea medicalã face eforturi sã restrictioneze numãrul de îmbolnãviri si acum, când se presupune cã este în plin sezonul de gripã, medicii sustin cã mai sunt cazuri de bolnavi ce încã asteaptã ca analizele sã confirme gripa. „Cazuri de gripã confirmate pânã acum este doar unul singur si avem alte trei suspiciuni, la care s-au fãcut recoltãrile si asteptãm rezultatele ”, a mai spus medicul Vasilescu.
Potrivit ultimului raport al DSP Hunedoara, în sãptãmâna 21.01.2019- 27.01.2019, când a fost apogeul cazurilor de îmbolnãviri, numãrul infectiilor acute respiratorii  înregistrate pe raza judetului Hunedoara era de 1.617 de cazuri, din care pneumonii 557 de cazuri . Au fost internate un numãr de 205 cazuri, din care 12 persoane suspecte de gripã.
Cei care vin în vizitã, însã, ar trebui sã înteleagã cât este de important ca accesul sã se facã mai rar la pacient, iar în saloane sã nu fie aglomeratie. Mai mult, si pacientii internati sunt sfãtuiti sã nu pãrãseascã unitatea medicalã, asa cum se întâmplã uneori, când vor sã iasã la cumpãrãturi în zonã sau când ies sã fumeze afarã.
Diana Mitrache