Septembrie 2017 – Februarie 2019. De un an si sase luni asteaptã autoritãtile locale de la Lupeni deblocarea unei investitii esentiale pentru domeniul schiabil Straja.
În luna septembrie a anului 2017 autoritãtile locale de la Lupeni au demarat procedura de achizitie a unor tunuri de zãpadã. La acel moment, Primãria municipiului Lupeni a scos la licitatie contractul privind  achizitia a zece tunuri de producere a zãpezii  artificiale, cu care intentioneazã sã doteze statiunea Straja, în cadrul proiectului de dezvoltare „Schi în România –  statiunea Straja”.
Suma alocatã pentru achizitionarea tunurilor a fost de 1.350.000 de lei. Nici pânã în ziua de astãzi tunurile nu au ajuns în Straja. Ministerul Turismului a blocat investitia, iar Lucian Resmeritã, primarul municipiului Lupeni  criticã în termeni foarte duri atitudinea celor de minister, care pun astfel frânã dezvoltãrii turistice.
“Niste prãpãditi au fost la momentul respectiv. Si acum sunt asa.  Noi am si licitat acele tunuri de zãpadã, am fãcut tot ceea ce trebuie, dar cu ministrii care se schimbã pe bandã rulantã si care înteleg turismul fiecare cum îl taie capul, nu ai cum sã mergi mai departe. Toate lucrurile aceste trebuie sã meargã într-un sens, în care dacã a fost votat, a fost aprobat de cãtre minister, du-l la finalizare. Nu ne mai pune sã facem proiecte la proiecte. Am fãcut, inclusiv, SF, inclusiv DALI din banii primãriei. Asta este. Fac si ei ce pot.  Noi o sã insistãm si aici domnul senator Resmeritã ne-a ajutat,  cã a intervenit. Fãrã el eram blocati total”,  a declarat Lucian Resmeritã, primarul municipiului Lupeni.
În Straja ar mai fi de executat lucrãri pentru ca investitia sã fie finalizatã în proportie de 100%. În statiunea montanã Straja lucrãrile au demarat în anul 2011 în cadrul proiectului “Schi în România, statiunea Straja”. Obiectivele proiectului constau în realizarea unei telegondole, amenajare 7 pârtii existente, 3 telescaune, 1 teleschi, realizare 7 pârtii noi, 6 ratrakuri sI garaj cu dotãri necesare  service, centre servicii  turistice, jandarmerie, motocositoare pentru întretinerea pârtiilor în perioada de varã urmare a înierbãrii acestora, sistem ticketing cu 4 puncte de vânzare a cardurilor, terminal acces, unitate de control, drumuri acces, 2 parcãri, utilitãtI, fun park iarnã, park snowboard, fun park varã, instalatie zãpadã artificialã: lac de acumulare cu retele de captare apã pentru lac, 20 masini de producere a zãpezii artificiale,  sistematizare si semnalizare trasee turistice (10 trasee montane).
Monika BACIU