Sute de hectare de spatii considerate de interes, în zone cu rezervatii naturale, intens circulate de turisti, nu au semnal GSM în judetul Hunedoara.  Situatia este criticã si treneazã de zeci de ani, însã, nu s-au gãsit  operatorii de telefonie mobilã care sã accepte asta, din cauzã cã nu au la ce sã alimenteze releele, nefiind electricitate, sus pe vârfuri.
„Am avut lansarea  caietelor de sarcini. Acolo este o problemã tehnicã legatã de alimentarea cu energie electricã. Este foarte greu sã dezvolti un sistem coerent de relee si retransmitãtoare, în asa fel încât sã ai si alimentare cu energie electricã”, a declarat Fabius Kiszely, prefectul judetului Hunedoara. De ani de zile,  reprezentantii Salvamont, ai Jandarmeriei române si Prefectura au cãutat solutii. Ar fi bune panourile solare, dar nu au nici ele puterea necesarã, asa cum spun cei care au tot cãutat solutia optimã.
„Merge cu panouri solare, doar cã releele alimentare cu panouri solare nu au puterea suficientã de a acoperi o zonã mare. Atunci, împreunã cu cei de la Salvamont, am gândit ca, în zonele care sunt cele mai de interes, cum este Retezatul, sã avem mãcar un circuit pe care sã îl putem urmãri. Astept sã vedem care este operatorul care îsi asumã asta si noi asigurãm tot suportul,  pentru cã este clar un interes pe care vrem sã
Îl prezervãm în ceea ce priveste asigurarea cu  semnal gsm în judetul  nostru ”, a mai adãugat Fabius Kiszely, prefectul judetului Hunedoara.  Zonele si traseele din Muntii Retezat, care în prezent nu au acoperire GSM, sunt: Poiana Pelegii, Lacul Bucura, Tãul Peleaga, Tãul Peleguta, Platoul Rades-Zlata,  Stâna de Râu, Valea Galesului, Valea Rea,  Valea Pietrele, Zona Cîmpusel, Cîmpu  Mielului si Cabana Buta. Salvamontistii, ori  jandarmii montani reusesc cu greu sã localizeze un rãtãcit, despre care aflã date de la rudele de  acasã, din acest motiv, iar serviciul 112 nu poate  fi apelat deloc în aceste situatii, de pe telefonul celui ce este în acel loc.
Diana Mitrache