De câteva luni bune, locuitorii din satul hunedorean Poieni nu mai au liniste, fie noapte, sau plinã zi, din cauza unei turme de zimbrii, care, în cãutare de hranã, dau nãvalã în curtile oamenilor.
Este vorba mai exact de 14 exemplare, masculi si femele, care au ajuns în vara anului trecut acolo si care ar fi fost eliberate în pãdure intentionat,  cu scopul de a se obisnui cu natura fãrã sã mai depindã de oameni. Asociatia WWF cea care i-a si adus din Germania, Italia si Brasov, i-a supravegheat timp de 30 de zile dupã relocare. Pe perioada verii, animalele s-au descurcat cu hrana, însã odatã cu venirea iernii, zimbrii au coborât în sat si astfel, experimentul pare acum esuat. Animalele intrã în gospodãrii si oamenii, pe lângã faptul cã se tem de ele, spun cã rãmân fãrã proviziile pentru animalele lor.
Terorizati în curti si pe strãzi
Sã vezi o cireadã de animale de talia zimbrilor, plimbându-se pe strãzi, ori intrând în curtile oamenilor, nu mai pare  o atractie, asa cum o numesc, în glumã, localnicii.
Oamenii din Poieni sunt efectiv terorizati! Nu e zi ca zimbrii sã nu le intre în curti si sã le mãnânce fânul. Asta nu ar fi o problemã, însã de la o zi la alta, bizonii ajung chiar lângã case. Nu de putine ori, s-a întâmplat ca oamenii sã se apropie la câtiva metri de zimbri, iar pânã acum norocul a fãcut ca animalele sã nu aibã reactii. De altfel, au fost obisnuiti cu oamenii si asta pare a fi în avantajul lor. ”Asociatia WWF a adus zimbrii în zonã pentru aclimatizare, cu angajamente, din ce am înteles eu, sã îi tinã într-o zonã de protectie vreo doi ani. Printre ei sunt si câtiva rãniti, nu mai au ce mânca, asa cã au coborât în sat. Au ajuns si în gospodãria socrilor mei unde cautã zilnic de mâncare. Din fericire nu sunt agresivi, semn cã sunt învãtati cu oamenii”, a declarat Florin, ginerele unui localnic din Poieni.
Un alt, localnic terorizat sustine cã noaptea se teme sã mai iasã din casã de fricã sã nu dea de zimbrii în curte. ” Am pãtit-o  într-o noapte când mã duceam sã bag lemne în centralã, pe întuneric. I-am vãzut ochii în timp ce se apropia, iar  de atunci  îmi e  teamã sã mai merg chiar în spatele casei mele” a spus un alt localnic.
Autoritãtile asteaptã o solutie
Autoritãtile locale stiu de prezenta zimbrilor în sat, însã, pânã acum, nu au gãsit nici o solutie sã îi îndepãrteze de lângã case.
Problema zimbrilor care dau nãvalã în gospodãriile oamenilor a ajuns si la urechile prefectului Fabius Kiszely. Acesta, la rândul sãu, sustine cã initiativa asociatiei a fost una bunã, însã, nimeni nu s-a gândit cã se va ajunge în aceastã situatie. ”Am avut o discutie cu domnul primar, mi-a promis cã va lua mãsuri. Stiu de relocarea zimbrilor în aceastã zonã. Initiativa este una bunã pentru cã doar asa se poate rãspândi specia. Nu e normal sã vinã lângã case, însã, si înteleg perfect si localnicii.  Din ce stiu sunt microcipati si urmãriti prin GPS. Am sã mai discut cu autoritãtile de acolo sã gãsim cât mai repede o solutie” a declarat Fabius Kiszely, prefectul judetului Hunedoara.
Autoritãtile trebuie sã gãseascã rapid o solutie. Oamenii din Poieni se tem serios cã zimbrii s-au obisnuit deja si, la varã, decât sã-si caute hranã în pãdure, vor veni tot în sat. Grãdinile si culturile localnicilor vor fi astfel în pericol.
Proiect european pentru zimbri
Organizatia WWF, împreunã cu Rewilding Europe au reusit sã obtinã finantare pentru un nou proiect, prin care sã redea zimbrilor viata în sãlbãticie, în zona satului Poeni, comuna Densus. Repopularea Tãrii Hategului cu zimbri în libertate, dupã modelul de la Armenis, din judetul Caras-Severin, s-a fãcut, conform proiectului, pe o suprafatã de 122 de hectare de teren, unde urmau sã fie adusi 50 de zimbri într-o perioadã de cinci ani. Reprezentantii celor douã asociatii au solicitat de la Comisia Europeanã o finantare în valoare de aproximativ douã milioane de euro pentru acest proiect de readucere a zimbrului în libertate.
O nouã turmã de zimbri va fi adusã în primãvara lui 2019, de la centrele de reproducere din Europa, în pãdurile din Poieni, comuna Densus. Reprezentantii Societãtii Române de Sãlbãticie (SRS) s-au duspânã în Germania pentru a identifica animalele care vor fi aduse în tarã. „Au început cãutãrile de noi zimbri. Colegii nostri, Alexandru Bulacu si Adrian Hagatis, sunt acum în Germania. Ieri s-au întâlnit cu Thomas Hennig, directorul Parcului Wisentgehege Springe: aici se formeazã o turmã de sapte zimbri, care vor veni în primãvara viitoare în România. La întâlnirea de lucru a mai fost prezentã si Verena Kaspari, directorul Tierpark Neumünster, care doneazã al doilea zimbru pentru proiectul din Carpati”, au scris cei de la SRS pe o retea de socializare. Prima turmã de 14 zimbri a fost adusã la Poieni în luna mai 2018 si proveneau de la centre de reproducere din Germania  si România.
Adina PINTEA
Foto sursa Facebook/ Lazar Alexandru Cristian