Prefectul Judetului Hunedoara a vorbit despre instituirea unor controale la toate granitele de intrare în judetul nostru. Mãsura se impune din cauza cazurilor de pestã porcinã depistatã în câteva zone din tara noastrã, zone aflate în apropierea granitelor, asa încât orice masinã vine, este controlatã.
Asta, pentru cã gestionarea situatiei este extrem de dificilã, iar oamenii nu înteleg mereu ce au de fãcut.
„Am hotãrât ca aceste mãsuri sã se mentinã si vorbim despre filtre la intrãrile dinspre zonele afectate, adicã din cele douã judete: Timis si Arad. Mentionãm cã si pe DN 68 am instituit un asemenea filtru, tocmai datoritã faptului cã si judetul Caras Severin este în aceiasi situatie ca si noi si atunci, prin mãsuri de cooperare si colaborare cu institutii din acest judet, sã reusim sã prevenim ca pesta porcinã sã îsi facã efectul la noi, în Hunedoara”, a precizat Fabius Kiszely, prefectul judetului Hunedoara .
Mai mult, prefectul spune cã va face si a tot fãcut verificãri, prin sondaj, ca sã afle dacã mai sunt cazuri în care sã se facã astfel de comert neautorizat cu porci.
„Este destul de greu de urmãrit si sper ca în perioada urmãtoare sã nu avem probleme”, a conchis acesta. Pesta Porcinã Africanã este prezentã, la ora actualã, în 302 localitãti din 19 judete, cu un numãr de 1.137 de focare, dintre care 19 în exploatatii comerciale, în timp ce în alte douã judete s-au semnalat doar cazuri la mistreti.
Diana Mitrache