Avocatii au protestat pentru onorarii de 100 de lei

Cu banderole albe pe brat au intrat avocatii Baroului din Petrosani la sedintele de la începutul acestei sãptãmâni, afisându-si astfel nemultumirea fatã de modul în care sunt plãtiti atunci când presteazã servicii în diverse cauze ce necesitã un avocat din oficiu.  Sumele erau foarte mici, spun ei si abia în cursul zilei de joi au reusit sã semneze un acord cu ministerul de resort. De fapt, avocatii explicã exact cum stau lucrurile la un barou mic, cum este cel din Valea Jiului.
„Sunt avocati care primesc unul, douã astfel de dosare lunar. Sunt cazuri în care asistenta juridicã este obligatorie. Vorbim de cazuri cu minori, de mãsuri preventive, unde trebuie sã se asigure un avocat si sigur cã acel avocat trebuie sã fie motivat, pentru ca munca lui sã fie de calitate. Dar, munca trebuie plãtitã,  pentru cã onorariul nu acoperã efectiv prestatia unui avocat. Vã dau  un exemplu: pentru un  onorariu de 100 si ceva de lei, avem cazuri în care  avocatii trebuie sã meargã pânã la Politia orasului Uricani, sã presteze câteva ore de asistentã juridicã si sã participe la audieri  de martori, suspecti si  inculpati, iar apoi sã vinã la Petrosani. Vã dati seama cã nu îsi acoperã cheltuielile”, a explicat avocat Daniel Tomescu, consilier în cadrul Baroului Hunedoara.
Delegatia avocatilor din România a reusit, în cursul zilei de miercuri  13 februarie, sã se  întâlneascã cu ministrul Justitiei, iar apoi au semnat un protocol. Acesta prevede majorarea onorariilor cu 141%, dar au obtinut si o serie de avantaje, ca si introducerea unor onorarii pentru servicii noi,  reglementate de codurile de procedurã penalã si civilã.
Diana Mitrache

Un comentariu la „Avocatii au protestat pentru onorarii de 100 de lei

 • 17 februarie 2019 la 17:38
  Permalink

  Mult mai decent ar fi sa nu le numiti onorarii…ca multi dintre voi nu sunt onorabili! Ne mintim, chiar asa in fata?! Cand aperi criminali, violatori, pedofili…se numeste ca esti onorabil si primesti onorariu? Nu! Esti pe mana cu dreacu! Nici vorba de sistem judiciar, ca poti sa refuzi…
  Unii dintre voi sunt pur si simplu rebuturi ale sistemului judiciar pentru ca aranjeaza procesele discutand pe la spate cu partea adversa, mituind expertii, intimidand martorii etc.
  Sunteti o lume murdara si plina de venin!
  Deci… nu onorarii …
  Aaaa…si mai este si cazul in care mai bine sa nu fi aparat. Sa fi lasat in pace, sa te aperi singur!
  De ce nu luati in calcul si optiunea asta?

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.