Cu banderole albe pe brat au intrat avocatii Baroului din Petrosani la sedintele de la începutul acestei sãptãmâni, afisându-si astfel nemultumirea fatã de modul în care sunt plãtiti atunci când presteazã servicii în diverse cauze ce necesitã un avocat din oficiu.  Sumele erau foarte mici, spun ei si abia în cursul zilei de joi au reusit sã semneze un acord cu ministerul de resort. De fapt, avocatii explicã exact cum stau lucrurile la un barou mic, cum este cel din Valea Jiului.
„Sunt avocati care primesc unul, douã astfel de dosare lunar. Sunt cazuri în care asistenta juridicã este obligatorie. Vorbim de cazuri cu minori, de mãsuri preventive, unde trebuie sã se asigure un avocat si sigur cã acel avocat trebuie sã fie motivat, pentru ca munca lui sã fie de calitate. Dar, munca trebuie plãtitã,  pentru cã onorariul nu acoperã efectiv prestatia unui avocat. Vã dau  un exemplu: pentru un  onorariu de 100 si ceva de lei, avem cazuri în care  avocatii trebuie sã meargã pânã la Politia orasului Uricani, sã presteze câteva ore de asistentã juridicã si sã participe la audieri  de martori, suspecti si  inculpati, iar apoi sã vinã la Petrosani. Vã dati seama cã nu îsi acoperã cheltuielile”, a explicat avocat Daniel Tomescu, consilier în cadrul Baroului Hunedoara.
Delegatia avocatilor din România a reusit, în cursul zilei de miercuri  13 februarie, sã se  întâlneascã cu ministrul Justitiei, iar apoi au semnat un protocol. Acesta prevede majorarea onorariilor cu 141%, dar au obtinut si o serie de avantaje, ca si introducerea unor onorarii pentru servicii noi,  reglementate de codurile de procedurã penalã si civilã.
Diana Mitrache