Au iesit scântei între consilierii locali de la Petrosani si cabanierii din Parâng. Cei din  urmã acuzã administratia localã de faptul cã nu ia mãsurile necesare pentru  dezvoltarea domeniului schiabil, iar tarifele practicate sunt extrem de mici, lucru care le-ar aduce defavoruri.
“Problema noastrã este acel abonament de 40 lei. Nouã, cei care avem teleskiuri ni se pare foarte ieftin. De ce? Pentru cã în decurs de 4 ore un turist face cu lejeritate 20 de coborâri. Dacã împãrtim 40 la 20 reiese cã o turã costã 2 lei. Noi ca si firmã tot timpul am stiut cã în momentul în care va fi un telescaun cu patru locuri si se va monta pe o pârtie paralelã, un teleski va da  faliment. Dar si asa merg tinerii si îsi cumpãrã un abonament de 40 lei si coboarã sau se aruncã acest abonament jos si îl ia urmãtorul si urmãtorul…Noi din acest motiv riscãm sã dãm faliment, asa cum a dat faliment si cel de pe pârtia A. Ca si reclamã sau de a atrage turistii este foarte benefic, dar dacã o sã mentinem la nesfârsit acest abonament de 40 lei/ 4 ore, de la ora 10 la ora 14, de fapt este o zi de schi. Restul teleskiurilor îsi vor pune lacãtul pe usã. Sau mai existã solutia de a face un sistem asa cum este si în Staja. Primãria împreunã cu dl. Pãrãu au fãcut un sistem centralizat. De fapt asta este solutia muntelui, cã nu poti obliga un schior sã shieze la nesfârsit pe aceasi pârtie. Noi avem o diversitate foarte mare în Parâng si am putea sã devenim rivali multor statiuni din tarã. Propun cã începând din sezonul viitor sã facem un sistem centralizat de intrare,  asa cum este în toate statiunile”, a spus  cabanierul Rãzvan Marica.
Cabanierul a oferit mai multe exemple, precum Straja sau Brasov, acolo unde pretul abonamentelor este mult mai mare fatã de cel din Parâng.
“De exemplu la Staja abonamentul este de 100 lei, la Brasov este 220 lei si mai mult stai la coadã. Nu poti spune cã 40 lei este pe jumãtate de zi, în toatã Europa este  sistemul acesta dar  acolo spune cã la de ora 13-17 este jumãtatea de zi. Dacã te duci dimineata plãtesti integral”,  a mai spus sursa citatã.
Nemultumiri
Radu Rosca, un investitor din Parâng, acuzã administratia localã de faptul cã nu contribuie la dezvoltarea turismului din munte. Omul deafaceri sustine cã nu îi este permisã montarea unui baby-ski.
„În luna iunie am achizitionat un baby-schi pentru a-l monta pe  pârtia A, suntem în luna ianuarie si nu s-a rezolvat nimic”, a spus Radu Rosca, om de afaceri.  Edilii au explicat modul în care problema si-ar putea gãsi rezolvarea.
“Ati fãcut o solicitate, dar asta nu înseamnã cã noi trebuie sã si scoatem la licitatie acea suprafatã de teren. Eu mi-am dorit si nu numai eu, si cu toti consilieri ne dorim sã meargã lucrurile în Parâng. Deocamdatã nu stiu dacã este oportunã aceastã scoatere la  licitatie, nu am gãsit o altã formã sã puteti merge cel putin anul acesta  sub o formã de provizorat dar care sã fie legalã”,   a spus Tiberiu  Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani.
Acuzatiile lansate de omul de afaceri la adresa reprezentilor administratiei locale au continuat. Mai mult, omul de afaceri a atacat si investitia realizatã de municipalitate, investitie care presupune montarea acelei benzi destinate schiorilor începãtori.

“Mergeti în Straja sã vedeti ce se întâmplã, Scolile de schi sunt acolo unde sunt oameni, nu în spatele curtii, nu sunt în fundul grãdinii. Noi suntem promotorii statiuni. Dacã nu ati înteles acest lucru este foarte grav. Noi învãtãm turistii sã schieze. Ei sunt viitorii dumneavoastrã clienti ai mijloacelor de transport pe care dumneavoastrã le administrati. În toatã lumea monitorii de schi sunt ajutati si respectati. Noi nu vrem decât sã meargã bine lucrurile în Parâng, dar trebuie promovat, dar nu suntem lãsati. Atâta timp cât nu ne lãsati sã facem aceastã treabã… Vã mai dau un exemplu. Bine a spus si dl. Marica, ati fãcut abonamentul 40 lei, foarte bine, dar s-a rupt statiunea în douã. În momentul de fatã nimeni nu mai merge mai sus de pilonul 17. Toatã lumea rãmâne acolo, nu urcã mai sus, nu mai consumã si toate acestea vor avea repercusiuni pe viitor. Eu am venit aici azi pentru altceva, sã vã întreb . În ce oras normal vine un investitor, în spetã eu, sã aducã o instalatie de transport care nu costã nimic bugetul local, care are 160 m lungime, care are o capacitate de  transport de 4 ori mai mare decât banda pe care ati cumpãrat-o. Nu este nici o problemã cã ati cumpãrat-o dar ca expert în domeniu nu ne ajutã foarte mult. Aceastã bandã pe care ati cumpãrat-o este doar pentru copii”,  a mai spus sursa citatã.  Replicile nu au întârziat sã aparã. Consilierii locali, dar si primarul municipiului Petrosani au tinut sã îi explice omului de afaceri care sunt planurile pentru dezvoltarea statiunii.
“Nu ati înteles ceva. Noi, Consiliul Local, nu suntem împotriva dumneavoastrã. Acum când merg lucrurile în Parâng mai bine ca întodeauna veniti si spuneti cã este 40 lei abonamentul. Pânã la urmã noi am vrut sã atragem în Parâng turisti prin niste preturi mici. Asta nu înseamnã cã va fi tot timpul asa. Eu stiu care este pãrerea  dumneavoastrã dar nu îmi puteti impune mie, Consilului Local, cã am pus 40 lei si nu am pus 100 lei la abonament. Vã explic eu de ce am pus aceastã sumã. Mai este jumãtate de sezon si  ne-am gândit sã atragem copii sau începãtori cãtre Parâng sã punem un pret cât de cât jos sã vedem si cum merge. Asta nu înseamnã cã va rãmâne  5 lei. Am vrut sã începem cu un pret care sã atragã cumva. Eu nu am crezut în viata mea cã o sã fiu certat cã am pus prea mic pretul”,  a spus Tiberiu Iacob Ridzi.
„Chestiunea asta cu monitori, cu abonamentele, cu Straja trebuia sã o discutãm înainte. Dar ati venit aici d-le Rosca foarte agresiv în vorbe. Nu vii niciodatã la discutii de genul acesta sã  discutãm si sã punem la punct lucrurile. Sari direct la gâtul primarului si al Consiliului Local”, a  replicat Claudiu Cornea, consilier local la Petrosani.  Urmeazã ca la nivelul administratiei locale sã fie constituitã o comisie care sã analizeze preturile.
Monika BACIU