În 2018, Ministerul Culturii a declinat, pentru 2019, dreptul de preemtiune pentru administratia publicã localã, responsabilii de la Societatea Nationalã de Închideri de Mine au reluat toatã procedura.  Din 6 ianuarie au refãcut actele si totul pentru ca acele clãdiri, considerate monumente istorice, sã revinã administratiei locale.  Acum sosesc, însã, documentele prin care acestea sã fie transmise primãriei, dacã va avea bani.
„Miercuri, 13 februarie sosesc hârtiile prin care ni se comunicã faptul cã Ministerul Culturii îsi declinã din nou, si pentru anul 2019,  dreptul de preemtiune în favoarea administratiei publice locale a orasului Petrila. Urmeazã ca apoi sã facem diligentele de transfer cu justã despãgubire a acestor active si a terenurilor aferente, cãtre administratia orasului Petrila”, a spus Petre Drãgoescu, director tehnic SNIMVJ. Cu alte cuvinte, Ministerul Culturii le dã, dar pe bani. „Acesta clãdiri sunt evaluate, cu tot cu terenul aferent, la 2,3 milioane de lei”, a mai completat Drãgoescu.  Suma este enormã si administratia de la  Petrila a cerut, printr-o adresã cãtre Guvernul României, Ministerului Culturii si Ministerului Energiei, ca aceste active sã fie cumpãrate de cãtre Ministerul Culturii  si, mai apoi sã le cedeze în administrarea lor.
„Prin adresa care va veni, este clar si rãspunsul la acea interpelare pe care a fãcut-o administratia  publicã din Petrila”, a  completat Petre Drãgoescu.  Asta în timp ce clãdirile au mai cãzut,  s-au prãbusit sub  greutatea zãpezii, ori stau sã cadã, iar cei de la Societatea de Închideri de Mine sunt nevoiti sã plãteascã paza obiectivului.

„Ele au un regim  special, trebuie fãcutã o evaluarea de cãtre un expert în constructii în monumentele istorice. Apoi trebuie fãcut un proiect si apoi finantat. În teren, însã, va putea intra tot un constructor specializat în monumente istorice. E foarte complicat si costisitor”, a conchis specialistul de la SNÎMVJ.  Mina Petrila, potrivit planului initial, ar fi urmat sã fie demolatã total si în locul ei, terenul trebuia însãmântat cu iarbã. Din fericire, însã, sunt arhitecti si voluntari care cred cã redresarea zonei se poate face prin revigorarea acestor clãdiri si chiar au gãsit bani pentru finantare. Totul depinde acum de cât de repede reuseste administratia sã intre în posesia clãdirilor, pentru cã bani ar urma sã vinã, dar sã se cunoascã  custodele acestor clãdiri.  Patru luni ar mai fi pânã ce specialistii ar putea sã scrie proiecte si sã transforme mina Petrila în exploatare culturalã. S-au fãcut pasi uriasi, iar proiectul a fost premiat recent la nivel national, însã, birocratia, care cere tot felul de hârtii, ucide sperantele.  Mai mult, în aceste zile, din cauza vremii, jumãtate din hala  circuitului Putului Centru s-a prãbusit. Constructia se aflã printre clãdirile clasificate ca monumente istorice în curtea fostei exploatãri si acum, întreg plafonul este prãbusit.  Anul trecut, era disponibilã suma  5 milioane de euro  si nu s-a putut accesa proiectul. Anul acesta, asteaptã  2 milioane de euro si ar trebui sã poatã fi scris acest proiect cât mai repede.
Diana Mitrache