1,6% este contributia termocentralelor din cadrul Complexului Energetic Hunedoara la Sistemul Energetic National. La nivel declarativ, CEH contribuie cu 5% la mentinerea în functiune a Sistemului Energetic National. Practic, documentele celor din minister sunt contrazise de realitate.  Termocentralele Paroseni si Mintia au contribuit doar cu 1,6 procente la productia de energie, în perioada de vârf din acest an. Cele douã termocentrale beneficiazã de un ajutor pentru a contribui la SEN. Potrivit  e-nergia.ro, cele douã termocentrale au  produs, în momentele în care România a importat masiv energie, doar 1,6% din  productia nationalã. Au produs, în primele 20 de zile din an, la o  putere orarã de 120 MW, desi puterea pe care o putea solicita, prin lege, Dispeceratul Energetic National, era de 400 MW.
„În perioada  1 ianuarie 2019 – 20 ianuarie 2019, CTE Mintia a functionat cu puteri medii zilnice între 53 MW si 168 MW, iar CET Paroseni cu puteri medii zilnice între 0 MW si 121 MW. În perioada 1 ianuarie 2019 – 20 ianuarie 2019, cantitatea de energie produsã de CTE Mintia a fost de 47.880 MWh, iar cea produsã de CET Paroseni a fost de 9.281 MWh. La nivelul SEN, energia produsã în primele 20 de zile de cãtre CE Hunedoara a fost de 57.161 MWh, asigurând în acest fel 1,6 % din total  productie” a transmis DEN, potrivit e-nergia.ro.  Productia de energie a celor douã termocentrale a fost mult mai micã decât puterea instalatã si necesarul minim pe care trebuie sã îl asigure, respectiv 400 de MW, potrivit hotãrârii de Guvern emise anul trecut.  CEH trebuie sã  asigure serviciile de  sistem pânã în 2020. Complexul Energetic Hunedoara trebuie  sã asigure serviciile de sistem pânã în anul 2020.
“Societatea Complexul Energetic Hunedoara SA este unul dintre operatorii economici din domeniul utilitãtilor din portofoliul Ministerului Energiei si unul dintre producãtorii de energie electricã care cu o capacitate instalatã de 1.225 MW asigurã o cotã de circa 5% din totalul productiei nationale de energie electricã, fiind cel mai mare producãtor de energie electricã din partea de nord-vest a României. Necesitatea asigurãrii securitãtii aprovizionãrii cu energie electricã  produsã prin utilizarea cãrbunelui energetic din Valea Jiului si din alte surse din tarã, precum si a cresterii nivelului de adecventã a Sistemului Electroenergetic National (SEN) au  rezultat din studiul  realizat de operatorul de transport si sistem CNTEE Transelectrica SÃ, studiu intitulat Planificarea operationalã a functionãrii SEN în iarna 2016-2017”, aratã documentul în baza cãruia s-au acordat servicii de sistem Complexului Energetic Hunedoara. CEH are însã o serie de obligatii de îndeplinit, precum cea de a a furniza servicii tehnologice de sistem de cãtre Operatorul de transport si sistem la o valoare a puterii electrice de cel putin 400 MW, în conditiile reglementãrilor emise de Autoritatea Nationalã de Reglementare în Domeniul Energiei, în vederea mentinerii nivelului de sigurantã a Sistemului Electroenergetic National. Transelectrica achizitioneazã serviciile de sistem tehnologice de la societãtile producãtoare de electricitate în baza unei proceduri reglementate de ANRE. Practic întreaga valoare a serviciilor de sistem achizitionate de la producãtori (cu exceptia componentei de energie activã pentru acoperirea pierderilor în RET) este refacturatã de Transelectrica SA furnizorilor de energie electricã licentiati de ANRE care beneficiazã în final de aceste servicii.
Monika BACIU