Cel mai bãtrân student de la Petrosani e un pensionar care a plecat de la minã, unde a lucrat în subteran, dar a ales sã facã si altceva. Cristian Kuszai are 58 de ani si concureazã la titlul de pensionarul student.

El spune cã decizia este una luatã cu mintea de apoi si nu regretã nimic din ce a fãcut pânã acum, decât poate cã nu l-au vãzut pãrintii student. „S-ar putea sã fiu cel mai bãtrân, dar asta o va stabili statistica. În ceea ce priveste faptul cã m-am hotãrât, am fãcut-o din douã motive: este o vorbã româneascã ce spune cã românul trebuie sã se trezeascã mãcar în ceasul al XII-lea. Acum pentru mine e mai mult decât valabil. Al doilea motiv ar fi cã ai mei pãrinti au murit neîmpãcati cu gândul cã eu nu am fãcut o facultate”, a declarat proaspãtul student Cristian Kuszai.

Domnul Kuszai are doi copii, o fatã în Bucuresti si un bãiat care, spune el, a tot început cursuri la Petrosani, dar nu le mai si terminã,iar el vrea sã îi dea clasã. „Al meu bãiat a început 4 facultãti aici si nu a terminat nici una. Astea sunt niste picanterii si eu vreau sã îi dau exemplu, cã l-am tot bãtut la cap sã facã asta si nu a crezut, asa cã eu îi voi demonstra cum, cu vointã, se poate”, a mai spus fostul miner. Familia si prietenii i s-au împãrtit în douã tabere: pro si contra, dar omul e decis sã nu dezamãgeascã. „M-am înscris la sociologie, sperând cã voi studia societatea si o fac pentru mine, în primul rând,  iar în timp cred cã voi putea sã culeg roadele acestei alegeri. Poate intrând în politicã, desi, multi spun cã dupã 50, 60 de ani te duci altundeva… dar acolo ne ducem când ne vine rândul. Eu vreau, însã, sã fac scoala asta cu gândul cã mã va ajuta în viatã, chiar si sã le dau sfaturi la unul sau altul”, povesteste studentul din anul I de la sociologie..

A lucrat în minã, douã decenii si a plecat la pensie, fãrã ca mãcar o datã sã fi vrut sã fie sef, acolo sub pãmânt. „Am fost si personal TESA si auxiliar la mina Livezeni. Am fost

frânar la trenul ce duce minerii subteran, am fost si lãcãtus si am încheiat activitatea în 2010. Nici nu am vrut cât am stat în minã sã fiu sef. Eu terminasem un liceu uman si am fost corigent la matematicã si la

fizicã în anul I de liceu si cu stiintele exacte nu m-am împãcat”, a conchis Cristian Kuszai.

Proaspãtul student a venit luni la Universitate, îmbrãcat decent, a urmãrit toate discursurile oficialitãtilor si e decis sã nu rateze nici un curs, pentru cã are timp berechet.

Diana Mitrache