Dacã ai urcat în week-endul care a trecut, în Straja, ai avut ocazia sã te simti stãpânul lumii. Sus pe vârful Straja s-a putut ajunge cu un nou telescaun cu 4 locuri, iar acolo, pe cea mai înaltã culme, am gãsit turisti din toate colturile tãrii, veniti doar sã admire panorama. Si asta chiar a meritat.
În statiunea Straja a pornit vineri unul dintre telescaunele ce fac legãtura spre cea mai frumoasã zonã din muntii nostri. De sus de tot, oamenii care au urcat au fost extrem de impresionati de ce au vãzut si acum, odatã pornit acest scaun, turistii spun cã vãd dincolo de munti, spre Sadu, dar si spre Pasul Vâlcan, ori Retezatul. Natura a fost darnicã, iar vremea a tinut cu toti cei care au urcat sus si asta s-a vãzut pentru cã, indiferent cât de hotãrâti au fost sã schieze, când au ajuns pe culme, fiecare s-a oprit sã facã mãcar o pozã. „Vaaaai, cât e de frumos!”, cam asta au spus toti cei care coborau din telescaunul ce urcã la cota 1868, pe Vârful Straja, iar de acolo pleacã cea mai lungã pârtie de schi, de 9,2 km, cea care se terminã la statia de îmbarcare a telegondolei. De aici se ajunge la  toate cele 12 pârtii de schi din statiune si privelistea este uluitoare. „Vin din Brasov, dar aici e mult mai frumos. Mi se pare ireal. Sã stai pe marginea muntelui si, în jos, sã vezi o mare spumoasã de nori. E minunat”, a spus un turist pe care l-am gãsit fotografiind acest loc minunat.

Telescaunul apartine de primãria din Lupeni si primarul Lucian Resmeritã spune cã este una dintre cele mai importate investitii, de unde poate fi admirat tot domeniul schiabil, el fãcând legãtura chiar si spre pârtiile ce duc spre Pasul Vâlcan. „Vremea, sus în munte, este foarte schimbãtoare. Iarna bate tare vântul si sunt nori. Nu am putut decât acum, în februarie, sã dãm drumul la acest telescaun, care vã spun cã va fi foarte important pentru cei care urcã la Straja. Turistii ajung cu el pânã în Vârful Straja si din punct de vedere al pârtiilor, pot spune cã toate sunt foarte bune, largi si noi acolo avem extrem de multe instalatii”, a spus Lucian Resmeritã, primarul municipiului Lupeni.
Zona este acum extrem de vizitatã de turistii, care au venit din toate zonele tãrii si vremea a fost extrem de darnicã, pentru cã sus, pe platou a fost tot week-endul  soare, iar partea de jos a statiunii era sub o plapumã de nori. Asta i-a fãcut pe toti sã se opreascã putin si sã fotografieze locul. Administratia localã a mizat pe acest lucru si încearcã acum sã arate cât de important este proiectul initial gândit cu gondole si în Pasul Vâcan si în Straja.
„De la noul telescaun se poate ajunge inclusiv în Pasul Vâlcan. Asta, dupã ce am tot avut  discutii cã telegondola de acolo duce nicãieri. Masterplan-ul ar trebui sã lege aceste douã orase si statiunile lor. Acela a fost punctul de plecare si, cã nu am reusit sã îl finalizãm,  este o altã problemã. Dar este cea mai frumoasã pârtie ce face legãtura cu toate  celelalte. De aici, se poate ajunge peste tot”, mai spune primarul din Lupeni.
Mii se turisti au fost la Straja, iar pentru cei care nu stiu încã sã schieze, pârtiile sunt pe diferite categorii, iar monitorii îi pot îndruma pe cele potrivite  experientei lor.
Diana Mitrache