Oficialii de la Consiliul Judetean Hunedoara vorbesc de promovarea imaginii judetului Hunedoara, cu “cu  costuri minime, alegându-se cea mai economicã variantã de deplasare si participare, urmãrindu-se maximã eficientã în ce priveste cheltuirea banilor”.  24 de deplasãri externe sunt programate pentru acest an, cu sase mai multe fatã de anul trecut. Vor sã pãstreze sau sã reînnoade noi parteneriate de colaborare. În acest sens a fost aprobat proiectul de hotãrâre privind aprobarea “Programului de  actiuni în domeniul relatiilor externe al Consiliului Judetean Hunedoara pe anul 2019”. La fel ca anul trecut, si în 2019 vor avea loc mai multe deplasãri în China.
“Trebuie luate în calcul posibilitãtile implementãrii unor noi parteneriate si întretinerea unor relatii la cel mai înalt nivel profesional si social cu regiuni vecine, precum si continuarea relatiilor existente, acest lucru putând contribui  decisiv la extinderea posibilitãtilor noastre de comunicare si relationare atât cu regiuni vecine cât si mai îndepãrtate. Programul de actiuni în domeniul relatiilor externe al Consiliului Judetean pe anul 2019 îsi dovedeste încã o datã necesitatea si actualitatea prin  perspectivele pe care le deschide în conditiile statutului de membru cu drepturi depline al Uniunii Europene si al NATO precum si prin felul în care sunt extinse modalitãtile noastre de transmitere a elementelor proprii regiunii si judetului din care facem parte, a elementelor românesti prin definitie, conform conceptului european “unitate prin diversitate” si al politicilor de coeziune”, aratã  oficialii judeteni.
Pentru deplasãrile externe nu a fost fixat si un buget. Alocarea sumelor necesare va fi posibilã numai dupã adoptarea bugetului judetean.  Autoritãtile  judetene si-au propus participarea la 10  actiuni organizate de Comisiile Permanente sau de Secretariatul General al organizatiei ADunarea Reginilor Europei. Totodatã,  oficialii judeteni au în vedere si participarea la 4 actiuni în Europa, dar si Asia. Astfel se au în vedere mentinerea parteneriatelor de cooperare cu judetul Vas din Ungaria, provinciile Ningxia Hui, Shaanxi, Huan si Zhejiang din Republica Popularã Chinezã.  În total, au fost stabilite 24 de deplasãri externe.
Monika BACIU